Pensionärsligan vill att färre gamla ska vara fattiga

Pensionärsligan, ni vet väl vilka det är? Jo, Catharina Ingelman-Sundbergs prisbelönta internationella trilogi om de busiga pensionärerna som kämpar för bättre villkor för oss äldre (läs mer här).

På den här sidan gör vi vad vi kan för att skapa en våg tänkt att välla fram i Pensionärsligans anda. Allt för att villkoren för äldre, framför allt kvinnor, ska bli bättre. Mycket bättre.

Foto: coolstuff.se.

Under vinjetten Pensionärsligan följer vi det mesta som händer i frågan om de fattiga pensionärernas villkor.

Vi lyfter fram det som sägs i debatten, och de beslut som tas på olika politiska nivåer. Vi släpper fram olika röster och är ett debattforum för hur det nuvarande pensionssystemet fungerar.

Kort sagt. Med Pensionärsligans hjälp verkar vi för att kvinnor och män som äldre ska få rimliga liv materiellt.

Välkomna att följa oss
och delta i debatten!

Ingrid Lindgren
Redaktör


Så mycket lägre är kvinnors pensioner

Läs mer här!


”Politikerna måste vara öppna för att ändra”

Eva Eriksson, nyvald ordförande för SPF Seniorerna i en intervju i Expressen (17/6 -17) riktar en uppmaning till politikerna:

– Ser man brister efter drygt tjugo år av ett system måste man vara öppen för att ändra. Man måste se över hela pensionssystemet och tidigt gå in och kompensera för de som har det allra sämst. Då är bostadstillägget ett viktigt komplement.

Hon fortsätter:

– Att ha en låg pension efter ett långt yrkesliv gör att man plötsligt känner sig ensam. Man har inte möjlighet att fika med vännerna eller följa med på resor och det leder ofta till att man blir ledsen och isolerad. Man blir påverkad psykiskt och blir också sjukare. Det kostar samhället pengar i andra ändan och man blir förminskad som människa.


”Det ska gå att leva på pensionen”

Det säger förbundsordföranden för SKPF Pensionärerna Berit Bölander i samband med förbundets kongress, där man kräver att hela pensionssystemet ses över. Läs mer här!


”Skatt på pension bör avskaffas”

Dalademokratens krönikör Martin Borgs förklarar varför. Läs  mer här!


Nu startar Feministiskt initiativ ett namnupprop – läs mer här!


”Pensionssystemet en skam”

– Systemet i Sverige är en skam, säger Mia Öman, 75, till Expressen. Hon har jobbat som undersköterska i 45 år och har nu en pension på 13 300 kronor när skatten är betald. Sedan ska hyra och räkningar betalas.

– Får jag 2 000 kronor över är det bra, säger hon till Dinapengar.se.


”Krävs stöd från många”

Ed Vivenius beskriver sig som en samhällsintresserad 76-årig åldersaktivist på sin hemsida. Han har gjort flera inlägg med synpunkter på ett pensionärsparti, bland annat detta:

– Det krävs stöd från olika många personer beroende på vilket val partiet vill registrera partibeteckningen för. 1500 personer krävs för riksdagsval eller Europaparlamentsval, 100 personer för landstingsfullmäktigval och 50 personer för kommunfullmäktigval. Misslyckat försök med ett pensionärsparti har redan prövats. De etablerade riksdagspartierna är inte alls intresserade av oss pensionärer.


”Vi har en plan”

Annika Strandhäll i teveduell (Expressen) med Jimmy Åkesson:

– Vi har en pensionsöverenskommelse i Sverige som sex riksdagspartier står bakom, alla utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Och vi har en plan för hur vi ska fortsätta stärka situationen för Sveriges pensionärer. Det är en av våra mest prioriterade frågor. Det här är en grupp som behöver få det bättre.


Göran Persson, f d statsminister:

Göran Persson: -Gör pensionerna till valfråga 2018


SPF: Ingen höjning av bostadstillägget

SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam om regeringens vårbudget (18/4 -17):

– Det är positivt att regeringen för en kort tid sedan aviserade att ett andra steg i skattesänkning på pensionsinkomster kommer i höstbudgeten. Men även efter en sådan skattelättnad kommer över hälften av landets pensionärer att betala högre skatt än löntagare. Pensionärer med lägst inkomster berörs inte av skattesänkningen, för dessa skulle en höjning av bostadstillägget vara mycket välkommen.

– I den vårbudget som presenterades idag saknas däremot satsningar som berör seniorer. Trots att det brådskar så finns ingen höjning av bostadstillägget med, vilket framförallt skulle ha underlättat för ensamstående kvinnor med låga pensioner. Vi hade också önskat riktade satsningar för att höja kvaliteten på måltiderna inom omsorgen. Så sent som igår kom en rapport om att 40 000 äldre inom omsorgen lider av undernäring och ytterligare 100 000 ligger i riskzonen.


PRO: Skatten ska vara lika på lön och pension

PRO skriver på sin hemsida (18 april 2017):

”Regeringen föreslår lika skatt för löntagare och pensionärer med en pension upp till 14 000 kr från 2018. Skatten kommer också att sänkas för dem med pensioner upp till 30 000 kr genom en avtrappning.

– PRO har i 10 års tid arbetat hårt för att skattegapet ska slutas. Vi är glada att vårt arbete ger resultat. Men skatten ska vara lika på lön och pension. Vi fortsätter vårt påverkansarbete för att alla pensionärer ska få en rättvis beskattning och en pension det går att leva på, säger ordföranden Christina Tallberg,.

PRO anser att ingen pensionär ska ha en pension under den relativa fattigdomsgränsen (12 000 kr i disponibel inkomst 2016). PRO har arbetat fram en rad förslag för att komma till rätta med detta. Den snabbaste och mest träffsäkra åtgärden är att omgående höja taket i bostadstillägget. På längre sikt behöver pensionssystemet förbättras och förstärkas för att ge bättre pensioner.”


”En grupp som inte hängt med ekonomiskt…”

I dagens SvD /17/4 2017) intervjuas privatekonomen Ylva Yngvesson inför den vårbudget som regeringen ska presentera på tisdag. Så här står det bl a i artikeln:

”Pensionärerna får sänkt skatt, en grupp som inte hängt med ekonomiskt de senaste 10–15 åren. Då kommer skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer vara utraderad för inkomster upp till 14 000. På riktigt låga inkomster kommer en pensionär till och med betala mindre skatt än en löntagare med samma inkomst. Men på månadsinkomster på runt 30 000 kronor i månaden eller mer betalar en pensionär fortfarande 1 200 kronor mer i skatt varje månad än löntagaren.

Även förtidspensionärerna får sänkt skatt, en grupp som släpat efter ekonomiskt extra mycket.

– Fast grundproblemet är den låga uppräkningen av ersättningarna, säger Yngveson.”


Sänkt skatt för vissa pensionärer

”Skatten sänks för ca 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år. Detta innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare därmed sluts för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor.”

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2018. (Regeringen.se)


Pensionerna står och stampar sedan 2003 – vem bryr sig?

Utan sänkt inkomstskatt och höjt bostadstillägg skulle många pensionärer inte ha det bättre i dag än 2003. Före skatt har inkomstpensionen bara ökat med fyra procent under dessa år.

Läs mer här!


Dags för ett pensionärsparti?

Så här skriver Inge Josephson:

”Nu har molnen, hoten, riskerna och annat elände hopat sig så pass för pensionärer och pensioner att ett nytt politiskt parti kanske borde övervägas”

Läs mer här!


-Oacceptabelt

”En arbetare som jobbat heltid i 45 år kan få en så låg pension att hon är berättigad  till bostadstillägg och kanske till och med garantipension. Det är oacceptabelt.”

Jonna Sima på Aftonbladets ledarsida 23 mars 2017.

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren