Folk, Plåtat, Tittat, Tyckt

– Pensionärsligans Märta är som en stor Pippi Långstrump

Line Renaud och Catharina Ingelman-Sundberg.

Line Renaud och Catharina Ingelman-Sundberg firar sitt samarbete med Lines egen champagne.

-Jag hade skrivit många historiska romaner tidigare, det akademiska arvet hade jag. Nu plötsligt var jag som en kalv på grönbete. Och så var jag arg på hur man behandlar äldre idag. Så får det inte gå till.

Så berättar Catharina Ingelman-Sundberg hur det kom sig att hon bytte författarspår i livet. Från dokumentära romaner om vikinga- och medeltiden till de samhällsbaserade gladböckerna om Märta och pensionärsligan som gör revolt mot sitt trista pensionärsliv.

Det blev en världsomspännande succé. Idag har Kaffe med rån har sålts till 26 länder och uppföljaren Låna är silver råna är guld till 16 länder. Nummer tre är nästan färdigskriven och kommer ut nästa år.

I veckan blev det klart att hon ska skriva ett filmsynopsis till Line Renaud,  87 år, världskänd fransk skådespelerska och artist.

”Line läste om Kaffe med Rån i tidningen, kontaktade förlaget och fick boken. Sedan läste hon boken, gillade den och bad sina agenter leta rätt på mig. Nu har jag varit där i hennes hem och hon har bett mig att skriva vidare på de förslag som jag presenterade för henne.”

Nyfiken Grås Gunnar Magnusson har intervjuat Catharina Ingelman-Sundberg om hur det hela började, och vad som är hemligheten bakom succén. Den filmade intervjun finns här på Youtube – titta här!

Hon berättar om framgångarna utomlands, till exempel när hon kom till Förenade Arabemiraten: – Jag har aldrig varit där, och så är det smockat med folk med slöjor hit upp och burkorna fladdrar och de vet vem Märta är och har läst Kaffe med rån. Det är fascinerande!

Förklaringen bakom succén förklarar hon så här:

–         Humor slår mycket bättre än gnäll. Märta är som en stor Pippi Långstrump, kanske mormor Pippi Långstrump.

Hemma i Sverige har det inte gått riktigt lika bra som utomlands:

–         Det är så konstigt i Sverige – bara för att man skämtar tror inte folk att det är allvar bakom.

Framgångarna med Märta och gänget har gjort att förlaget Forum nu ger ut Catharinas populärvetenskapliga romaner om Vikingatiden igen.

De skildrar bland annat missionären Ansgar som kom till Skandinavien för att kristna hedningarna, vikingarnas härtåg i väster- och österled och vikingafurstinnan Ingegerd.

Catharina Ingelman-Sundberg. Foto: Gunnar Magnusson.

Catharina Ingelman-Sundberg. Foto: Gunnar Magnusson.

Hon har även skrivit tre böcker från medeltiden. I romanerna Brännmärkt, Förföljd och Befriad berättar hon bland annat om Östersjöns sjörövare, vitaliebröderna, den tyska Hansan och drottning Margareta. I Tempelbranden berättar hon om när Sverige kristnades och förstörelsen av Uppsalatemplet.

Titta på Gunnar Magnussons filmade intervju här.

Läs mer här.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren