Samhälle

Pensionsfrågan – nu startar namninsamling

"En namninsamling inte bara för dem som stöttar Feministiskt initiativ, utan för alla som tröttnat på nuvarande pensionssystem och som vill se ett nytt. "

Nu bränner det till i pensionsfrågan. På Mors dag häromdagen drog Feministiskt initiativ igång ett upprop för rättvisa pensioner.

Så här skriver man på sin hemsida:

”Dagens pensionssystem är fullständigt groteskt. Det permanentar varje orättvisa under din livstid in i ålderdomen.

Har du haft låg lön får du låg pension, har du haft deltid får du låg pension, har du varit sjuk får du låg pension, har du varit arbetslös får du låg pension. Har du inte hunnit bo här i 40 år får du låg pensionen….

….Trots massiv kritik och massor med fakta som visar att systemet spottar ut fattigpensionärer på löpande bad, där en överväldigande majoritet är kvinnor, trots att storleken på pensionen kommer att sjunka i takt med stigande ålder, trots att andelen otrygga jobb utan pensionsinbetalningar ökar, trots att en växande andel medborgare inte hinner arbeta i 40 år, trots en stigande kör av protester så är det knäpp tyst från pensionsarbetsgruppen.”

Kampanjen är kopplad till en namninsamling som ska pågå i ett år, till nästa Mors Dag. Med kravet ”att pensionsöverenskommelsen rivs upp och att pensionsarbetsgruppen löser upp sig och kommer ut i en demokratisk diskussion om hur ett nytt hållbart pensionssystem skulle kunna se ut.”

Ett utspel så gott som något. Ett år har man på sig, sedan återstår att se vilken verkan initiativet har i riksdagsvalet hösten 2018.

Lotten Sunna. Foto: fi.se.

Gudrun Schyman. Foto: twitter.com.

För ett år sedan presenterade Feministiskt initiativs Gudrun Schyman och Lotten Sunna en rapport, Pensioner – en patriarkal historia, där de i ett debattinlägg i SvD skrev:

-Vi behöver ett pensionssystem som skyddar invånarna – inte ett system som i första hand skyddar sig självt!

Här är vad de sa sig då vilja uppnå:

• Höja garantipensionen – en pension ska minst nå till EU:s nedre gräns för fattigdom.

• Skrota PPM – använd pengarna för att stärka det allmänna pensionssystemet istället för att spekulera med dem på börsen.

• Grunda den allmänna pensionen på den genomsnittliga inkomsten under de 20 bästa åren. 30 år ger full pensionsrätt. Barnår, studier, arbetslöshet och sjukdom ska inte straffa sig i pensionskuverten.

• Avskaffa pensionsgruppen – släpp pensionsdebatten fri i de offentliga samtalen.

• Skriv om direktiven till AP-fonderna så att investeringarna sker med respekt för mänskliga rättigheter och internationella klimatmål. Vi vill inte att pensionspengar investeras i projekt som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter och viktiga miljömål.

4 Kommentarer

 1. Anne-Mari

  Hoppsan! Visste inte att Nyfikengrå var FI`s förlängda arm?
  Då skriver jag, inte på den här namnlistan.
  Innan valet dyker det väl upp en annan, från något annat parti! Eller?????

 2. Oh nej, så ska det inte tolkas. Däremot är Fi det enda parti som skapat ett sådant upprop, vilket vi på Nyfikengrå ville uppmärksamma. Kommer de andra partierna med egna initiativ – vilket vi hoppas – lovar vi att skriva även om dessa. Redaktionen

 3. Eva

  Hej!
  Bra upprop – jag har väntat länge, försökt få igång något men nu ÄNTLIGEN!

  Jag letade efter möjligheten att dela uppropet på sociala medier men kan inte hitta några.
  Frågan är livsavgörande för så många att vi måste hjälpas åt att sprida budskapet- oavsett politisk färg på uppropet.
  Jag tror att det finns tillräckligt många seniorer och grupper som är intresserade av att delta.
  Vore bra med en möjlighet att sprida uppropet via email också.
  Tack FI för att ni agerar 🙂

 4. Agneta

  Det stora samhällsproblemet är att man inte kan se ett samband mellan arbetsinsats och pension. När det inte lönar sig mer än en tusenlapp/ månad att arbeta i nästan 40 år jämfört med att inte arbeta alls, då är det farligt för moralen och solidariteten, utbildningsincitament och arbetsglädje i hela landet.
  En person som inte varken arbetat eller bott i Sverige utan kommer hit i medelåldern får nästan samma pensionsvillkor som en som knogat på hela sitt liv. Då är det fel på systemet och utförsbacken för Sverige tycks ganska brant.
  Kunskapssamhället är grunden för ett lands välstånd. Hur kan man vända skutan så att inte alla i Sverige blir först fattiga och sedan fattigpensionärer? Detta är för mig den viktigaste politiska frågan just nu. Agneta V.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren