Samhälle

Pensionsracet igång – men det räcker inte säger PRO och SPF

Stefan Löfven. Foto: socialdemokraterna.se.

Nu – äntligen – är ketchupflaskan öppen för pensionärernas krav. Först ut blev Socialdemokraterna med Stefan Löfvens utspel 1 maj om att pensionerna ska höjas för 1,2 miljoner pensionärer med upp till 600 kronor mer varje månad.

– Det här är inte en fråga om snällhet, det är av respekt för er som har byggt landet, sa Stefan Löfven. Han ska nu försöka få enighet i den så kallade pensionsgruppen för sitt förslag, där alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har redan uttryckt ett intresse för att titta på förslaget i pensionsgruppen.

– Vi har länge tyckt att pensionerna ska höjas. Den som jobbat ett helt liv förtjänar en rimlig pension, vare sig man jobbat som undersköterska eller ingenjör. Alldeles för många har för låg pension i dag, säger hon i ett uttalande.

Expressens Frida Bratt kommenterar utspelet på ledarsidan så här:

”Stora beslut kring vår pension tas ju inte ensamt av ett parti, utan inom den partiöverskridande pensionsgruppen i riksdagen. Det vet Socialdemokraterna och det vet Allianspartierna. Men det var taktiskt att starta pensionsracet i valrörelsen redan nu.

Räkna dock med att oppositionen svarar. Man kommer knappast ge bort den viktiga väljargruppen pensionärerna lättvindigt.”

Eva Eriksson. Foto: spfseniorerna.se.

Pensionärernas organisationer förefaller något mer dämpade i sin entusiasm. SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson:

– Dagens förslag kommer att ge ett välbehövligt men kortsiktigt tillskott i plånboken för en stor grupp pensionärer. På några års sikt kommer detta tillskott ha minskat i betydelse. Pensionssystemet klarar inte av att betala ut värdiga pensioner eller skapa ekonomisk trygghet för dagens eller framtidens pensionärer. Vårt krav på att hela systemet måste ses över kvarstår därför.

Hon fortsätter:

– I dagsläget skiljer det några hundralappar i plånboken på att ha arbetat heltid ett långt arbetsliv och att inte ha arbetat alls. Detta är orimligt, vi välkomnar därför att regeringen kommer med konkreta förslag. Vi utgår också från att övriga partier i pensionsgruppen ställer sig bakom detta.

Christina Tallberg. Foto: pro.se.

PRO-ordföranden Christina Tallberg kommenterar det nya förslaget med ungefär samma budskap: – Det går inte att lappa och laga längre – pensionssystemet måste ses över för att genomföra en generell höjning av den allmänna pensionen.

Dessutom menar hon att pengarna – fyra miljarder – räcker till en höjning av pensionen med runt 280 kronor i månaden och att det inte är tillräckligt för att minska de ekonomiska klyftorna till löntagarna.

– Klyftorna kommer tvärtom att fortsätta att öka eftersom lönerna ökar med i genomsnitt 500 kronor mer per månad än vad den allmänna pensionen gör.

Sista ordet inför valet är inte sagt, det kommer sannolikt mera, förhoppningsvis mycket mera.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren