Samhälle

-Pensionssystemet är ohållbart och behöver förstärkas

Ill: Första AP-fonden.

Det behövs rejäla reformer av pensionssystemet, skattesystemet, bostadspolitiken, arbetslivet, klimatpolitiken, och regionalpolitiken. 1990-talets lösningar fungerar inte för 2020-talets utmaningar.

Det är en salva som heter duga som i dag avlossas av Katalys, ett LO närstående utredningsinstitut.

Kritiken mot det nuvarande pensionssystemet är inte nådig. Hör bara:

– Dagens pensionssystem genererar allt för låga pensioner till hundratusentals människor. Systemet är ohållbart och behöver förstärkas. Pensionerna måste höjas.

– Vi tror att dagens system är en starkt bidragande orsak till den politiska instabilitet och den högerradikala nationalismen som växt, inte minst inom LO-leden.

Även äldreomsorgen får en släng av sleven:

– Äldreomsorgen befinner sig i ett svårt läge. Det råder framför allt brist på äldreboenden eftersom kommuner har sålt de boenden de tidigare ägt, och/eller saknar de resurser som krävs för att bygga fler.

– Varken Socialdemokraternas eller Moderaternas löften om 20 miljarder extra till välfärden under nästa mandatperiod bedöms som tillräckliga.

Det står i pensionsöverenskommelsen att man ska se över de här nivåerna men som jag förstår det pågår det inte ens några sådana diskussioner om hur det ska gå till.

Häromdagen uttryckte LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson liknande kritik i en DN-intervju mot hur pensionsfrågorna hanteras i Pensionsgruppen.

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: LO.

För ett år sedan var gruppen överens om att pensionsåldern ska höjas samtidigt som pensionerna höjs för att  fler ska få ut mer av lönen i pension. S lovade till exempel att den ska nå upp till 70 procent av lönen genom att den så kallade pensionsavgiften höjs. Nu menar LO-ordföranden att arbetet i gruppen har stannat av.

– Jag vill vara väldigt tydlig mot de politiska partierna. Om de inte löser den här frågan i närtid så kommer vi att tvingas att lösa den via parterna, säger Karl-Petter Thorwaldsson till DN.

– Om ett år ska vi sätta våra krav för nästa avtalsrörelse så vi får ge dem den tidsfristen att komma upp med något vi tror på. Annars måste vi ta över huvudansvaret. Det är inget jag vill för jag tycker att det ska vara ett statligt ansvar.

– Ingenting av det jag säger är revolutionärt. Alla vet att det här måste göras. Det står i pensionsöverenskommelsen att man ska se över de här nivåerna men som jag förstår det pågår det inte ens några sådana diskussioner om hur det ska gå till.

Fotnot:

Katalys rapport, När kapitalet vann valet, Analys av valet 2018
av Enna Gerin, Niels Stöber och Daniel Suhonen, presenteras vid en presskonferens i eftermiddag. Läs mer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren