Folk, Samhälle

Pensionssystemet mer orättvist än hon trodde

Agneta Stark.

– I den första stora pensionsutredningen, som ligger till grund för dagens system, står det bland annat att pensionssystemet kommer att bli en drivkraft för att kvinnor ska se till att höja sina löner i nivå med män. Det har inte hänt, utan det har blivit väldigt likt, men faktiskt aningen värre.

Vid ett seminarium i veckan som arrangerades av SKPF Pensionärerna talade docenten i företagsekonomi Agneta Stark om hur pensionssystemet missgynnar kvinnor.

Dagens system bygger på pensionstagarens hela livsinkomst. Det gör att den som exempelvis jobbat deltid, haft låg lön, kommit sent in på arbetsmarknaden eller lämnat den tidigt, får en låg pension.

En majoritet av dessa är kvinnor. Det är anledningen till att kvinnor som grupp har över 5 000 kronor lägre genomsnittlig pension än gruppen män.

När dagens pensionssystem infördes i mitten på 90-talet sa man att systemet inte skulle ta hänsyn till de företeelser i samhället som leder till att kvinnor får lägre pensioner, det skulle vara neutralt. Men är det egentligen självklart att det måste vara så?

– Absolut inte, ansåg Agneta Stark, som sa att hon var dyster över att hon haft rätt om pensionerna.

Fotnot:

Vid SKPF-seminariet i Stockholm talade förutom Agneta Stark, Kristina Mårtensson, kanslichef på Kommunal, om Kommunals och SKPF Pensionärernas gemensamma utredning ”Pensionen – en kvinnofälla” och Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet  om sitt partis pensionspolitik.

Kommande seminarietillfällen: 12 oktober kl 15-17 i Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41, och 19 oktober kl 13-15 i Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren