Livsstil, Tipsat

Pepparkakshusbakandet en explosion i jultradition

Det lilla huset i skogen. Foto: Inge Josephson.

Traditionen att baka och bygga pepparkakshus är hur gammal som helst. Ingen tycks veta exakt hur gammal. Kanske började den redan på 1800-talet med bröderna Grimm? Hans och Greta var en av deras sagor och huset där den elaka häxan bodde har stått modell för oräkneliga pepparkakshus.

I Sverige lär byggandet ha tagit fart på 1940-talet efter kriget. Numera har traditionen exploderat och är oändligt stor.

Tävling för 28:e gången

En googling på ”pepparkakshus” ger 731 000 (!) träffar. Och det finns hur många bilder som helst på spektakulära skapelser. Arkitekturmuseet i Moderna museet i Stockholm har nu haft sina pepparkakshustävlingar i 28 år.

Nyfiken grås pepparkakshusnörd var förstås där liksom ”så många vintrar förr” och spanade – kolla vårt förra reportage här.

Hotellet. Foto: Inge Josephson.

Många andra aktörer har hakat på trenden med tävlingar bland annat på Instagram. Bagerier, caféer och även andra butiker ståtar med ett hus i fönstret för att skapa stämning (och förstås extra konsumtionslust…)

För det är ju något väldigt juligt och stämningsfullt med pepparkakshustraditionen. Doften av nybakade pepparkakor hänger intimt ihop med julen liksom den lilla stugan i snön bland granarna i midvinternatten där tomten smyger runt knuten.

Ramarna har spräckts

Därför är väl också den lilla stugan säkert det vanligaste huset och också den modell du kan köpa som byggsats. Men sedan några decennier har ramarna spräckts och numera kan ett ”hus” vara precis vad som helst.

Helikoptern. Foto: Inge Josephson.

Just detta fenomen kan man beskåda på Arkitekturmuseets utställning dit Nyfikengrå begav sig. Här hittar man inte särskilt många Hans och Greta-hus.

Temat i år var ”lyxigt” och resultatet blev en störtflod av lyxvillor, hotell och slott och mycket annat i pepparkaksdeg. Och alla arkitekter, formgivare och bagarproffs som deltar överträffar varandra i kreativitet, exakthet och överdåd. Och de måste ha hur mycket tid som helst…

Men temat tolkades fritt av bagarna. Och vad är det som vinner ett av förstapriserna i år? Jo, just det lilla, lilla huset i granskogen. Bakat av en vanlig familj. Kanske något av det minst lyxiga man kan tänka sig men ändå en lyx för den som i vår stressade tillvaro kan dra sig tillbaka dit och bara sitta och lukta på barrdoften. Fin och stämningsfull, precis som julen ska vara.

Ett ufo har landat… Foto: Inge Josephson.

Vår egen pepparkakhusnörd

Nyfikengrås pepparkakshusreporter och -nörd har förstås även i år bakat ett ”hus”. Det har nog spårat ur lite och liknar mest ett ufo som landat i skogen. Men det var ett krav från barn och barnbarn, det går att äta, har belysning (ett krav anser jag) och kanske skapar lite mer stämning, vad vet jag?

Räknade ut att jag nog bakat sisådär ett femtiotal hus under årens lopp. Några samlade jag i en fotobok för några år sedan och det blev en kul julklapp.

Pyramiden. Foto: Inge Josephson.

När jag bläddrar i den blir jag särskilt stolt över Keopspyramiden från 1990, med kameler, palmer, Faraomumien och särskilt de dansande kvinnorna i bakgrunden.

Med detta hoppas jag ha bidragit till julstämningshöjandet och önskar alla andra bagare och läsare God jul och avslutar med några fakta och tips:

Världens största pepparkakshus bakades i Bryan i Texas i USA vid en insamling till ett sjukhus i trakten. Bakandet krävde 7 200 ägg, 22 000 godisbitar, 800 kilo smör och 3 000 kilo mjöl.

Fler tips, kolla här.

Nördens egen pepparkakshusbok. Foto: Inge Josephson.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren