Samhälle

Personalen flyr från ”Sveriges bästa hemtjänst”

Ett av paren i SVT:s program som fick hjälp av hemtjänsten i Vännäs. Foto: SVT.se.

Den minnesgode erinrar sig teve-dokumentären Sveriges bästa hemtjänst från hösten 2016. Då ryckte man upp hemtjänsten i Vännäs rejält och om man googlar på ämnet finner man många artiklar som prisar den.

Yngve Gustavsson. Foto: umu.se.

Den medialt kände doktorn Yngve Gustavsson var behjälplig både med den och med en tidigare SVT-produktion, Sveriges bästa äldreboende i Lycksele, och sa att han gärna skulle använda sig av Vännäs hemtjänst om han blev beroende av hjälp

Men man finner en bit ner i skörden kommunala sparbeting och i Västerbottens-Kuriren  den 14 mars 2018  rubriken Sparkraven för hårda – chef för hyllad hemtjänst slutar.

Där meddelas att ”hemtjänsten i Vännäs rosades i SVT-programmet Sveriges bästa hemtjänst. Nu, två år senare, väljer både personal och chef att lämna sina jobb på grund av besparingar.”

Ann-Sofi Holm Danielsson. Foto: vannas.se.

– Det finns en gräns och den har vi nog nått nu, säger områdeschefen Ann-Sofi Holm Danielsson.

I glesbygdskommuner som Vännäs brukar det vara låg personalomsättning – ont om jobb – så nu är nog måttet rågat. Vi vet inte om det är särskilt synd om just Vännäs, vi hör att man går på knäna litet varstans. Men den utannonserade chefstjänsten blir kanske svår att besätta?

Gerdt Sundström, professor emeritus, Institutet för gerontologi, Hälsohögskolan i Jönköping

Fotnot: Titta på programmet här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren