Ätit & druckit

Pestolax

Ugnsbakad lax med pesto. Foto: Jurek Holzer

 

Lax med pestotäcke på en bädd av stekta grönsaker (2 pers).

Hemlagat är bäst. Detta gäller även pesto. Den klassiska peston kallas Genovese (efter staden Genua i norditalienska Ligurien) och består av pinjenötter, färsk basilika, parmesanost, vitlök, olivolja och salt som man stöter ihop i en mortel. Köp inte den färdiga burkpeston i affären; den smakar ofräscht och är fullproppad med e-nummer.

Det finns en mängd pestorecept på nätet så jag ska inte tråka ut er med något sånt just här. Jamie Oliver har nog det bästa receptet. Pesto njuter man vanligen som sås till pasta och själv tycker jag att det är gott att bre lite pesto på en skiva rostat bröd. Här kommer ett annat sätt att använda pesto på.

Lägg två laxfiléer i en smord ungsfast form. Pressa citron och riv citronskal över laxen. Klicka ut lite pesto ovanpå. Stek i 175 grader varm ugn i 20 min. Under tiden strimmlar du blekselleri, morot och lök som du steker sakta i en stekpanna i lite olja med en matsked vinäger , en tesked muscovadosocker, lite salt och en nypa chilipeppar. Servera med råstekt potatis.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren