Tipsat, Upplevt

Polsk källarkultur värd en omväg

Agnieska Bar, The deer.

Agnieszka Bar, The deer.

Hur korta stegen kan vara mellan centrum och periferi blir man påmind om bara genom att vika av från Drottninggatan i centrala Stockholm in mot den sydvästra sträckningen av Kammakargatan.

Där i nummer 52 leder ett sluttande plan ner till Designgalleriet. Pågående utställning heter Forest & Meadow – skog och äng och är den poetiska titeln på ett kollektivt framträdande av polska designer. Avsändare är det polska kulturinstitutet Adam Mickiewics Institute i Warszawa.

Kosmos projekt mask.

Kosmos projekt night rug.

Redan i entrén blir man inbjuden att förflytta sig ännu längre från den urbana pulsen med behärskade för att inte säga minimalistiska gester. Natur. Lite lysande ljung, en strimma barkbeläggning på golvet…

Bongo design.

Bongo design.

Maria S C Pani

Maria S C Pani

”Vi är lyckliga som lever på cykelavstånd i en stad omringad av natur”, påpekar tiotalet medverkande och uttrycker sin tillfredsställelse med ett lågmält och samtidigt sublimt tilltal. Och förmedlar ett slags skönhet som samtidigt under ytan bubblar av en sofistikerad, alternativt burlesk humor. Helt enkelt en uppvisning av föremål som inbjuder till samtal.

Kommentarer till verkligheter som hos oss länge har varit väldigt avlägsna men numera gör sig påminda lite varstans i centrala gatumiljöer.

Har de som tigger någonstans att ta vägen när mörkret faller? Gosia och Marcin Dziembajs sänghalm är en illusorisk påminnelse i form av Hayka bed sheets, (så förvillande att man måste taktilt erfara att det inte handlar om stickor) eller Karina Marusinskas fyndiga återbruk av glasburkar.

Misslyckande kan utmana den kreativa fantasin. Med trofén ”My dear” eller ”deer ” visar Agnieszka Bar att alternativ jakt på vackra grenar får ett eget berättigande.

Den polska naturupplevelsen i en källare på Kammakargatan är värd omvägen från pågående kommersialism på bara några kvarters avstånd.

Lightovo - Milo.

Lightovo – Milo.

Kosmos projekt - Masks

Kosmos projekt – Masks

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren