Plåtat, Tittat, Upplevt

Polska Plock värd en resa

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Det är inte särskilt krångligt att byta från det trygga svenska till en miljö som är mycket annorlunda på bara en dryg timmes flygresa. Det kan man till exempel göra genom att ta en direktflight rakt söderut – från Stockholm till Gdansk – och så bil i några timmar till staden Plock.

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Dit åkte Nyfikengrås Ola Berglund tillsammans med sin polska hustru Krystyna nyligen för att bland annat besöka ett av stans museum, Museet Mazowieckie som grundades redan 1820. Där finns Polens största samling av Art Nouveau.

Foto:Ola Berglund

Foto:Ola Berglund

För att skapa den rätta jugendkänslan har man byggt två tiorumslägenheter med autentiska interiörer från 1900-talets början. I museet finns även målningar och skulpturer från den tidens polska konstnärer och ett galleri med art nouveau i glas och keramik av några av den epokens främsta, Emile Gallé och bröderna Daum.

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Foto: Ola Berglund

Själva staden Plock är sevärd i sig. Den ligger vackert på en höjd ovanför floden Wisla och har funnits i mer än 1000 år.  I dag har den ca 125 000 invånare. Där finns Maria himmelsfärdskatedralen från 1100-talet, resterna av en borg som en gång i tiden beboddes av Masoviens furstar, och ett benediktinerkloster. Husen i stadskärnan är målade och fina, som i alla andra polska städer, tycker Krystyna.

– Polen är ett vackert turistland, säger hon.

De flesta premiärbesökare kanske börjar med Warszawa. Krystyna slår gärna ett slag för medeltidsstaden Krakow i södra Polen eller den gamla hansastaden Gdansk vid östersjökusten.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren