Krönikor, Tyckt

Portugal VAR ett bättre lag

Zlatan Ibrahimović Foto: bildbyrån.

Zlatan Ibrahimović Foto: bildbyrån.

Zlatan gjorde två mål. Förbundskapten Erik Hamrén kan sitta kvar.

Mitt i bedrövelsen efter kvalförlusten vilar det en tydlig massmedial förnöjsamhet med den svenska insatsen. Vad kan göras mot ett fenomen som Christian Ronaldo? Egentligen förlorade vi ju VM-chansen när lotten föll på Portugal.

Men det är knappast hela sanningen. Visst avgjorde Ronaldo, visst vann han duellen mot sin svenska antagonist Zlatan, men den grundläggande orsaken till resultat var att Portugal var ett bättre lag. Och fotboll är ett lagspel, vilket numera närmast förnekas av svenska massmedier i deras proportionslösa stjärndyrkan. I tre kvalhalvlekar av fyra har Erik Hamréns lag också konsekvent undvikit fotbollens viktigaste moment: Att göra mål.

Stor kampvilja

Kampviljan var stor, men förmågan sämre. Under långa skeden av matcherna har exaktheten i det svenska passningsspelet varit generande svag. Vid sidan av Zlatan har Sverige bara en spelare med kyla nog att slå smarta passningar även i trängda lägen, Anders Svensson. Han fick inleda båda matcherna på bänken och kunde se mängder av ostressade svenska misstag. När han kom in spred sig ett hyggligt lugn över mittfältet.

Sidsteppningen av Anders Svensson var ett klart misstag. I övrigt är det väl så att den svenska landslagsstandarden är sämre än på decennier, trots att miljoner satsats på utbildning, läger och ungdomslandslag. Jämförelsen är något orättvis, men svensk ishockey är klasser bättre på att utbilda ungdomar och få fram nya begåvningar. Kanske är det dags för konsultationer över förbundsgränsen.

Sverige hade chansen

Få ifrågasätter rättvisan i Portugals 3-2 seger. Ronaldo och hans kamrater kommer säkert att sköta sig bra i Brasilien. Ändå hade Sverige chansen, men förvaltade den dåligt.

På ett par minuter vände Zlatan genom hörnnick och frispark 0-1 till 2-1. Stämningen på Friends vände blixtsnabbt och i TV blev kommentarerna mer granqvistska än någonsin. Lasse Granqvist är ju den moderna svenska sportjournalistikens enda geni och nu strömmade ljuva visioner ut i etern i ett både fantasifull och engagerande ordval. Framför tv-apparaterna trodde vi nästan att VM-biljetten nu skulle segras. Portugiserna som redan räknat hem VM-slutspelet var skakade – Sverige var på gång. Öppna champagnen!

Och det var bara en kvart kvar av matchen. I det läget fanns det tyvärr ingen besinning i svensklägret. I andra, mer moderna sporter hade man tagit time out för att försöka tänka igenom läget. Kanske försökte Hamrén lugna ned spelarna, men det var givetvis inte lätt i röran.

Euforin snabbt över

Nu öste man på i stället för att försöka konsolidera situationen och få fram fler fasta situationer. Det fanns ju tid kvar. Och så glömde man att bevaka Ronaldo, som ju inte bara är en sylvass målgörare utan också har assistenter som kan slå exakta passningar i avgörande lägen. Det skedde nu och när det stod 2-2 var euforin över lika snabbt som den kom.

Vi mossgamla erinrade oss en annan avgörande kvalmatch, 1965 på Råsunda mot Västtyskland med drygt 50 000 åskådare. I 44:e minuten gjorde Torbjörn Jonsson 1-0 och ett underbart jubel utbröt på plan och läktare. Medan svenskarna belåtet och lite lojt väntade på paussignalen, hann Werner Krämer kvittera. Och sedan vann Västtyskland mot ett fortfarande snopet svenskt lag, som också den gången missade VM.

Även idrottshistorien upprepar sig onödigt mycket ibland.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren