Ätit & druckit, Livsstil

Premiär för vegetarisk lyxkrog

Mathias Dahlgren.

Nu kan vi snart förvänta oss vegetarisk mat på allra högsta nivå i Stockholms krogvärld. I februari öppnar stjärnkocken Mathias Dahlgren Rutabaga, en ny restaurang som blir helt vegetarisk.

I december stängde Mathias Dahlgren sin lyxiga krog Matsalen i Grand Hôtel, som ända sedan 2009 har haft två stjärnor i den franska Guide Michelin. Nu byggs restaurangen om helt och hållet och antalet sittplatser ökar från cirka 35 till närmare 60.

Rutabaga är ett gammalt svenskt ord för kålrot som också har blivit internationellt gångbart. När restaurangen öppnar den 13 februari blir det med en omfattande à la carte-meny istället för de avsmakningsmenyer som fanns i gamla Matsalen. Men det ska inte tolkas som någon nedtrappning.

– Min ambitionsnivå är att göra en vegetarisk restaurang i absolut världsklass. Om Rutabaga inte får någon stjärna men blir en omtyckt restaurang så tycker jag det är jättekul. Om vi skulle få stjärnor, en eller flera, så vore det så klart ännu skojigare, säger Mathias Dahlgren till DI Weekend.

Den enstjärniga systerkrogen Matbaren, också den belägen i Grand Hôtel, kommer att ha kvar sin bistrokaraktär. Där ska även i fortsättningen serveras både kött, fisk och vegetariska rätter, förklarar Mathias Dahlgren för DI Weekend.

Den vegetariska trenden har blivit alltmer påtaglig bland Stockholmskrogarna de senaste åren. Exempelvis har Fotografiskas restaurang satsat mycket på grönt men där serveras också både kött och fisk. Mathias Dahlgren Rutabaga blir den första renodlade vegetariska restaurangen med ambitioner att ligga i det absoluta toppskiktet.

Kålrötter. Foto: sv.wikipedia.org.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren