Ätit & druckit

Primördags

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

De svenska trädgårdslanden ser ganska trista ut ännu men affärernas grönsaksdiskar är fulla av praktfulla sydeuropeiska primörer. Dessa är oftast hårt uppdrivna och ganska smaklösa. Det är tyvärr vad vi får hålla tillgodo med i väntan på den svenska grönsaksskörden. Trots det är det svårt att låta bli att låta tankarna gå till ljusa maträtter som smakar vår i munnen när vårsolen lyser försiktigt på våra vinterbleka näsor.

Fiskgryta med primörer (2 pers).

ca 150 g vardera lax- och torskfilé

5 – 6 rädisor

2 – 3 salladslökar

1/2 zucchini

1 dl vatten

1 dl vitt vin (t ex blanc de blanc)

1 1/2 msk koncentrerad hummerfond

1/4 citron (saften)

1 msk rapsolja

salt, svartpeppar

persilja (slätbladig)

Skär grönsakerna i ganska stora bitar – ju större bitar desto mer smak – och fiskfiléerna i stora kuber.

Fräs grönsakerna lätt i oljan, tillsätt all vätskan och låt sjuda i 15 minuter.

Smaka av, salta och peppra.

Lägg i fiskbitarna, tag av pannan från värmen och låt stå under lock i 10 minuter.

Strö över hackad persilja.

Serveras helst med färskpotatis.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren