Sagt, Tipsat

Prispress på Rivieran

Till saluskyltarna duggar tätt längs Promenade des Anglais. Transaktionerna tar längre tid och då blir det fler skyltar, förklarar en mäklare. Foto: Ingrid Lindgren

Bostadspriserna ökade faktiskt, mot alla odds, i Stockholm och Sverige förra året. Ingen riktig kris synes än.

Men Rivieran då? Ja, inte ser utvecklingen ut riktigt som hemma.

Nyfikengrå gör ett försök att förstå vad som händer på den sydfranska bomarknaden.

En sak är klar. Längs Côte d´Azur – eller franska Rivieran – var 2012 ett rätt mediokert år, särskilt andra halvan. Det ekonomiska läget i Frankrike och Europa kan betyda att 2013 inte blir särskilt mycket bättre.

I lokaltidningen Nice Matins bostadsbilaga som kom ut strax före årsskiftet presenterade ett antal mäklare längs kusten sina “bokslut” för 2012 och prognoser inför det kommande året.

Ryssar fortsatt stark grupp

En av mäklarna, Alain Griguer, direktör för Cabinet Griguer immobilier i Nice, konstaterar till exempel att efterfrågan var mycket svag förra året, att priserna ”hade en tendens att stagnera” och att ryssarna är en fortsatt stark kundgrupp.

Så här skriver han vidare:

”När det gäller européerna har de helt enkelt övergivit Nice!”

Kan detta verkligen stämma, undrar jag och tar kontakt med Bjurfors representant Harald Starke, en av de mäklare som finns här nere. Nej nej, att det skulle vara så har han inte märkt.

– Vi har många skandinaver, holländare och belgare här. Det är massor med folk som vill köpa. Och det är ett fortsatt stort intresse från svenska köpare som vill ha en plats i solen, säger han.

Han beskriver läget som mer avvaktande nu, det är en osäkerhet inför framtiden. Försäljningstiden för varje objekt tar längre tid.

Visst, antalet transaktioner gick förra året ner med 20 – 30 procent, men priserna är stabila. De senaste åren har prisutvecklingen gått upp i takt med inflationen, med ca 2 procent per år, förklarar han.

Att antalet transaktioner blev färre menar han beror på bankernas minskade utlåning. Nu kommer det att vända, tror Harald Starke, eftersom lånerestriktionerna nyligen har lättat.

Foto: Ingrid Lindgren

En annan Rivieranmäklare, Johan Wretman vid Wretman Estate & Consulting, ger en delvis annan bild. Priserna kommer att gå ner med några procent under 2013. – Däremot blir det ingen panik. Men jag skulle gissa på mellan två och sju procents nedgång.

Jämförelsen med Stockholm ger han inte mycket för. – Stockholm är en storstad, då får man titta på hur det ser ut i Paris. Titta i stället på Costa del Sol och Miami, då klarar sig vårt område mycket bra.

Han har heller inte märkt av någon nedgång i antalet transaktioner, 2012 var snarare ett bättre år än 2011 för hans märklarbyrå. – Det är riktigt att det har blivit svårare att sälja, men säljarna är envisa och då blir det ingen stor nedgång.

I somras höjdes den franska reavinstskatten från 19 till 34,5 procent på försäljning av andrahandsbostäder. Men Johan Wretman tycker inte att det avskräckt många köpare, däremot vissa säljare som kan ha ägt sin bostad i många år. – En del har dragit sig tillbaka när de förstått hur mycket som går bort i skatt.

Bland köparna finns det många nationaliteter. – Vi säljer till svenskar hela tiden. Norrmännen är bra kunder. Däremot köper inga irländare längre, som tidigare var mycket spekulativa. Engelsmännen håller så sakta på att komma tillbaka. Italienarna minskar eftersom de fått en skatt på andrahandsbostad utomlands.

Har köpmönstret ändrats?

– Ja, en stark trend är att man vill ha det enkelt, kunna sätta sig på terrassen och inte behöva bekymra sig för mycket. Ett byhus inåt landet eller en villa i Grasse är svårare att sälja i dag än en lägenhet i Cannes på gångavstånd från havet. Många tycker att det blir ett för stort ansvar att sköta trädgård och pool.

Kimmy Duong vid GHE Immobilier Beausoleil, som säljer bostäder i området längs Monaco- och Mentonkusten, tror inte att antalet transaktioner blir fler 2013. – Vi väntar oss en signifikativ prisnedgång för lägenheter så att marknaden kan komma igång igen. För ögonblicket ligger priserna stilla, tendensen är snarast en lätt nedgång.

Hon beskriver även hur säljarna pressas till ett lägre pris. – Det har skett en förändring de senaste åren när det gäller förhandlingsmarginalen. Förut gick priserna upp med ca 5 000 euro från utgångspriset, idag accepterar man förslag på 30 000 till 40 000 euro under utgångspriset.

Den här bilden stämmer inte, enligt Johan Wretman. – Före bankpankiken 2008 förhandlades priserna ner med ungefär fem procent,  idag med ungefär nio procent. I Frankrike är det begärda budet ett acceptpris, och får man ett bud på den begärda nivån så är man tvingad att ta det.

Färre köper nybyggt

Intresset för att köpa en nybyggd bostad längs Rivieran har minskat rejält under 2012. Och det finns förklaringar, förklarar Michel Puy, president för La fédération des promoteurs constructeurs Côte d´Azur et Corse, i Nice Matin-bilagan:

– I hela Alpes-Maritimes-området kan vi konstatera en nedgång i antalet försäljningar med 30 procent, densamma som i hela riket. Priserna är dock stabila.

Anledningen är förutom det allmänna ekonomiska läget olika förändringar i regelsystemet:

På Harald Starkes blogg för Bjurfors förklaras läget så här:

”Den sk loi Scellier som skulle avslutats den 31 december i år har förlängts ett kvartal och de sista affärerna kan alltså göras den 31 mars. Denna lagen ger ju skattelättnader för dem som investerar i nyproduktion och hyr ut lägenheten. Nyproduktionen har gått ner kraftigt i landet efter det att regeringen beslutat om att lagen skulle avskaffas. Denna förlängning ger kanske ger lite andrum för byggherrarna som haft det besvärligt senaste året

Samtidigt kommer den nya sk Loi Duflot att träda i kraft fr o m den 1 januari, så helt plötsligt under en kortare tid så kommer två skattelättnadslagar att gälla samtidigt.”

Samtliga mäklare i Nice Matins bostadstidning avslutar sina lägesbeskrivningar med en – försök till – positiv slutkläm, här är några:

– Jag förblir ganska optimistisk inför det nya året. Att köpa i detta område med närhet till hav, flygplats och Sophia Antipolis är alltid en bra affär.

– Indikatorerna för 2013 är inte särskilt bra. Ändå hoppas jag att utvecklingen inte blir så svart som man spår.

 

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren