Folk, Tyckt, Upplevt

Provplats Vidsel – avlysning skjuts på framtiden

Ett av de plan som för några år sedan passerade husnocken utanför det avlysta området. Foto: Susanna Rosén

Ett av de plan som för några år sedan passerade husnocken utanför det avlysta området. Foto: Susanna Rosén

Nu kan vi dra en lättnadens suck. I alla fall tills vidare. Häromdagen kom ett öppet brev från Försvarets Materielverk om att T & E Provplats Vidsel inte avser att nyttja det tillfälligt utökade området, det vi skrev om här på Nyfiken grå – Landgrabbing i Lappland. Det betyder att ingen tvingas från sitt hem och att allemansrätten i Pärlälvsdalen fortfarande gäller – i alla fall fram till sommaren.

Anledningen man anger är ”på grund av förändringar i verksamheten”. Naturligtvis vill vi tro att det beror på den massiva kritik de fått för att bofasta tvingas lämna sina hem, de inom rennäringen kan inte sköta sitt arbete, fritidshusägare är portade från sina hus, turismföretag tvingas ställa in resor som är bokade långt i förväg. Listan kan göras lång.

Lillselet 100 procent obefolkat område? Knappast. Foto: Susanna Rosén

Lillselet 100 procent obefolkat område? Knappast. Foto: Susanna Rosén

Robotbasen i Vidsel marknadsför området på sin hemsida som ”100 procent unpopulated”, men där tar de rejält miste. Inte hade de kunnat ana att så många berörda skulle överklaga beslutet till Länsstyrelsen i Norrbottens län och/eller fört ut protester via såväl lokal som riksmedia.

Men än är det inte över. Testerna har skjutits fram till hösten och då återkommer de med nya besked. Målet är att avlysningarna upphör och att det blir fritt fram att vistas i Pärlälvsdalen och Pärlälvdalens naturreservat. Det här är ett område som sjuder av friluftsliv, och de som en gång varit här blir ofta ”fast” och återkommer år efter år. Om det så är fisket eller bara för att njuta av en av våra sista urskogar.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren