Folk, Krönika, Samhälle

Prylloppis – Stockholms lokaltrafik stödde Stockholms stadsmission

Det var mycket att välja på i pryl-loppisen i Odenplans tunnelbanestation Foto: Tom Engström

Mellan 250 0ch 300 prylar glömmer stockholmarna varje dag under sina resor med T-bana, buss och spårfordon.

Det kan röra sig om enkla saker som vantar och halsdukar som får ligga fyra veckor innan de lämnas till stadsmissionen för försäljning men det kan också vara större och mer värdefulla saker som hittas och lämnas in till hittegodsavdelningen, allt från symaskiner, jackor, kameror, mobiltelefoner, skivsamlingar till mycket annat. Allt det senare får vila på hittegodset i tre månader innan det fraktas vidare till Stockholms stadsmission och till Human Bridge, en organisation som ger stöd åt utsatta människor i många länder.

Devisen för arbetet med hittegodset är:
Vi gör att det som är borttappat inte är bortkastat.

I veckan som gick hade Stockholms Lokaltrafik, Stadsmissionen och MTR, som kör tågen och bussarna, arrangerat ett PR-jippo som skulle få fler stockholmare att bli intresserade av arbetet med hittegods.

Pryl-loppis blev populär

Under en dag, mellan klockan 11 och 15 öppnades en tillfällig pryl-loppis i en entréhall vid Odenplan.
Folk fick stå i kö för att sedan släppas fram och leta upp och ta med sig EN pryl mot att de ”swishade” 32 kronor eller mer om de ville.

De som stod först i kön kunde hitta fina prylar som en symaskin och en ganska avancerad köksmaskin (hur man nu kan glömma sådant i t-banevagn) men de som kom senare kunde i alla fall få tag i både kameror, mobiltelefoner, sol- och läsglasögon och massor av kläder av både bättre och sämre kvalitet.

Prylar gav pengar

Att stå i kö och sedan ”swisha”tog omkring en halvtimme och det blev ett ganska stort belopp som samlades in och arrangörerna var nöjda trots att det blev en del kvar att bära tillbaka.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren