Folk, Sagt, Tyckt

Räck upp handen – vem vill bli en fattig pensionär?

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Vi lever i kampanjernas tidevarv. Med all rätt.

Rör inte min lön! heter en av dem. Med undertexten: Skriv under för att stoppa lönesänkningarna. Den är riktad till Svenskt Näringsliv och dess VD Carola Lemne med uppmaningen: rör inte min lön, sänk din lön först.

Stöd Hemtjänstuppropet idag och säg nej till höjda avgifter, heter en annan. Det är SPF seniorerna som på sin hemsida samlar namn för att skicka till ”ansvarig minister innan vårändringsbudgeten läggs fram i april 2016”.

Två olika spår i svensk debatt just nu. Ibland möts de som i SVT forum häromdagen, när professor Lars Trägårdh ställde de två grupperna mot varandra: – Våra skyldigheter mot flyktingen är väsensskilda från dem mot fattigpensionären.

Vem vill egentligen bli pensionär?

Debatten om pensionärers ekonomi går i vågor. Just nu pågår den i lite extra stora vågor, till exempel i veckans Aftonbladet som storsatsar under rubriken Vem vill bli pensionär? Tidningen säger sig vara snudd på dränkt i alla läsarreaktioner…

Läs bara en del av vad Eva Franchell skriver i sin   ledare:

”……Regeringen säger sig värna om de äldre. Men vad regeringen inte vill att du ska veta är att den höjer maxtaxan för hemtjänst och särskilt boende med cirka 200 kronor per månad….

Pensionärerna hamnar alltid på minus. Det är de som offras när Magdalena ­Andersson vill spara en spänn.

Över två miljoner pensionärer hoppades nog på den rödgröna regeringen och det började bra. Skatten på pensioner sänktes och bostadstillägget höjdes.

Snart insåg dock många som fått mer pension i plånboken att de därmed förlorade sitt bostadstillägg.

Kort därpå slog regeringen till och ­höjde maxtaxan för hemtjänsten och ­ännu fler hamnade på minus igen. De gamla dribblades runt och helt uppen­barligen hade den yngsta regeringen ­någonsin inget större intresse av den äldre generationen…..”

Christina Rogestam.

Christina Rogestam.

Så i dag, på Aftonbladets debattsida, ställer SPF-ordföranden Christina Rogestam den fråga som hänger i luften över alltihop: Hur kan låg pension vara ok när låg lön inte är det?

Och hennes berättigade följdfråga: Var är partiledarnas engagemang och reformförslag för värdiga pensioner?

Mera klarspråk

På Nyfikengrå uppmärksammade vi i veckan AMF:s pensionsrapport, som även den talar klarspråk om pensionssystemet. 

Thorbjörn Larsson, en av flera mediala tungviktare som nu gått i pension svarade på Janne Anderssons fråga om vad han gör nuförtiden.

Sune Sylvén reflekterade: Är det utopi galenskap eller realism av Stockholm att söka vinter-OS 2026?

Och Kerstin Hallert hälsade från ett Paris fullt av de rödaste hjärtan på Alla hjärtans dag: – För mycket av det goda är underbart!

God läsning!
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren