Huka er alla riksdagspartier, valet närmar sig och det börjar märkas – inte minst i medierna – att vi finns, vi lite äldre. Budskapet verkar ha nått fram att var fjärde väljare är 65 eller äldre i höstens val. Och lättflörtade är vi inte. Däremot lättfotade, åtminstone mer flexibla än förr.

I veckan tog Expressen upp en undersökning av pensionärsorganisationen SPF Seniorerna om vilka frågor gruppen äldre prioriterar i riksdagsvalet.

På första och andra plats kommer frågor om äldreomsorg och pensioner. I Sifos stora mätning för svenska folket hamnade de på 7:e respektive 10:e plats.

Därefter (med Sifos siffror inom parentes):

Sjukvården (2), egen ekonomi (13), skatter (12) bostäder (8) lag och ordning (4) och valfrihet välfärden (23).

Med andra ord, svenska folkets uppfattning om de viktigaste valfrågorna går i otakt med vad de svenska pensionärena prioriterar.

Det här ska ses mot ännu ett intressant faktum: att 48 procent av seniorerna säger sig vara redo att rösta på ett parti som lyfter äldrefrågor.

Gruppen pensionärer är inte längre att leka med!


Äldre tappas bort i det digitala Sverige

Vi lever i ett nästan heldigitaliserat land. Men vad sägs om den här:
80 procent av alla över 65 år saknar e-legitimation och en majoritet betalar inte sina räkningar på nätet.

Nu ska tre forskare Ulli Samuelsson, Tobias Olsson och Dino Viscovi dyka ner i frågan:

De vill veta vad det är som gör att så många personer i denna åldersgrupp inte använder den digitala tekniken.

Deras projekt heter Ung teknik, äldres vardag: Domesticeringsforskning för digital policy.

I en enkät i höstas till 2 000 personer mellan 65–85 år kom man fram till att tillgången till tekniken, och inte minst till internet, är starkt beroende av att man har resurser att köpa in och hålla sig tekniskt uppdaterad med exempelvis datorer och surfplattor och har pengar och kunskap, men också tillgång till personer att fråga om råd.

Och så: Ju mer åren går desto mer minskar de ekonomiska resurserna och sociala nätverken. Den viktiga slutsatsen är att digital delaktighet inte är ett övergående problem.


Unga som gamla hittar hit

Nyfikengrå tuffar på med läsning för – nästan – alla. Vi säger att vi vänder oss till gruppen 60-plussare. Samtidigt ser vi i vår statistik att lika många besökare är yngre, ja betydligt yngre. Det tar vi som beröm, hur kul som helst!

Delta gärna i debatten, kommentera våra artiklar, prenumerera på vårt nyhetsbrev. Och sist men inte minst – tipsa era vänner om Nyfikengrå!

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

God läsning!

Ingrid Lindgren

Redaktör och ansvarig utgivare