Folk, Krönika

Redaktörens rader – 70-plussarna regerar

Donald Trump med vicepresidenten Mike Pence vid sin sida och Nancy Pelosi. Foto: youtube.com.

Wooow vilken kraftmätning mellan två 70-plussare! Råkade se ett kort teveinslag häromdagen när Nancy Pelosi, 78, som är demokraternas ledare i amerikanska representanthuset och blivande talman, mötte president Donald Trump, 72, i Vita huset för en diskussion om pengarna till Trumps mur mot Mexico. Allt inför öppen ridå med kamerorna på, och reportrar närvarande i Ovala rummet.

Och vilken match sen – Pelosi vek inte undan en tum för Trumps försök att sätta henne på plats.  New York Times kommenterade det hela på ledarplats:

– Det som följde var ett anmärkningsvärt teveutsänt meningsutbyte mellan en ledande veteran från kongressen och en president som är långt mindre erfaren men sällan utmanad inför publik, särskilt inte av en kvinna.

På CNN:s hemsida beskriver krönikören Anushay Hossain hur sociala medier sattes i brand.

Och Debbie Walsh vid the Center for American Women and Politics vid Rutgers university sa att ”det här är ett exempel på kvinnors förmåga att leda, att göra det på ett värdigt sätt och samtididigt vara stark och tydlig”.

Här kan man se de två in action.

Nancy Pelosi väntas bli utsedd till demokraternas talman i det nya representanthuset den 3 januari. Det har hon varit en gång tidigare, 2007 blev hon den första kvinnan någonsin på talmansposten i USA.

Nog kan man säga att 70-plussarna regerar. Dock inte i Sverige.

”Ett svek”

Här hemma har däremot en ny statsbudget klubbats av riksdagen med bland annat ännu ett jobbskatteavdrag.

För oss lite äldre innehåller den nya budgeten skattesänkningar om man har en inkomst över 17 000 kronor i månaden, något som tidigare har föreslagits av övergångsregeringen.

Dessutom genomförs ytterligare skattesänkningar med upp till 130 kronor i månaden för den som har en lägre inkomst.

Det här innebär att skillnaden i skatt mellan lön och pension kommer att öka igen, konstaterar PRO:s ordförande Christina Tallberg i en kommentar på hemsidan:

– Att skatteklyftan ökar igen är ett svek mot alla landets pensionärer som i valrörelsen blev lovade rättvis skatt av en majoritet av riksdagspartierna.

Däremot får extrapengarna på fem miljarder till kommunernas vård och omsorg beröm:

– Pengarna behövs för att behålla kvaliteten inom vård och omsorg, vilket är viktigt för många äldre, säger hon.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson kommenterade den nya budgeten i något mildare tongångar:

– Det är positivt att det ingår en skattesänkning som alla pensionärer får ta del av och som innebär ett större tillskott för många seniorer, i jämförelse med övergångsbudgeten.

– Vi förutsätter att ytterligare jobbskatteavdrag, precis som i detta fall, åtföljs av motsvarande skattelättnad för oss seniorer. Vi menar också att avskaffandet av den särskilda löneskatten för 65 år och äldre är en tydlig signal om att underlätta för äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.

Nyfiket läsgodis

På Nyfikengrå finns i vanlig ordning läsning om det ena och det andra.

I Frankrike har de Gula Västarnas protester lett till att de förslagna skattehöjningarna för pensionärer slopas. Läs Kerstin Hallerts senaste rapport från den franska huvudstaden.

Gunilla Lindahl tycker att vi ska ta en paus i julstressen och kolla in Jenny Nyströms tomteteckningar på Sven-Harrys konstmuseum här hemma i Stockholm.

God läsning och tittning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren