Krönika

Redaktörens rader – Aldrig för sent för lite motion

The Blue Marble eller planeten Jorden taget av jorden från besättningen på Apollo 17 1972. sv.wikipedia.org.

Det är aldrig för sent. Så ungefär kan man säga om de resultatet som några forskare från Umeå universitet kommit fram till: Lite motion på ålderns höst, hur skröplig och svag man än må vara, kan göra susen för hälsan.

Forskarna har följt 70 personer över 70 år med låg muskelmassa. Halva gruppen fick genomgå ett träningsprogram med enkla övningar i tio veckor, den andra halvan fick fortsätta leva som vanligt.

Resultatet var märkbart, gruppen som tränat ökade sin muskelmassa med i genomsnitt 1,2 kilo samtidigt som de minskade sin fettmassa med ett halvt kilo jämfört med kontrollgruppen.

– Effekterna ser kanske inte så stora ut räknat i kilon, men det handlar inte om någon bantningskur utan om att stärka kroppen genom att byta ut fett mot muskler, säger Peter Nordström, överläkare och professor i geriatrik vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering i ett pressmeddelande från universitetet.

Många gamla = bra för planeten

En åldrande befolkning är bra för oss och för planeten.

Det här är inget vi på Nyfikengrå hittat på, om man nu skulle tro det, utan ett antal ekologer som skrivit ett debattinlägg i tidningen Trends in Ecology and Evolution.

Och de för fram synpunkter som går på tvärs mot den gängse debatten.

Länder som har en åldrande och krympande befolkning borde skatta sig själva lyckliga, menar forskarna.

Färre människor kan bidra till ett mer hållbart samhälle, och kostnaderna som är förenade med att ha många äldre i befolkningen är överkomliga.

– Ändå rapporterar medierna det som ett problem, eller till och med som en kris, skriver ekologen Frank Götmark från Göteborg som är en av forskarna bakom ett forskningsprojekt med inriktning på befolkningsökningen i världen, och vad man kan göra åt den.

Mellan år 1960 och 2000 ökade antalet människor från 3 till 6 miljarder. Idag är vi 7,6 miljarder och FN förutspår att antalet människor kan öka till 11,2 miljarder år 2100.

Äldres frågor dominerar

Medan regeringsbildningsprocessen pågår för fullt har opinionsföretaget Novus tagit tempen på vilka sakfrågor som intresserar den svenska väljarkåren.

Integration och skola hör inte oväntat till de mest prioriterade områdena. Men tittar man på sånt som kan beröra oss lite äldre är det intressant att notera att på första plats kommer sjukvårdsfrågor, på femte plats frågor om äldreomsorg och på nionde pensioner.

Alltså, sammantaget kryllar det av frågor som politikerna borde toppa sina sakförhandlingar om. Och som medierna borde rapportera lite mer om.

Vi på Nyfikengrå noterar mest av allt tystnad…

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren