Krönika

Redaktörens rader: -Allt fler slåss om allt färre platser

Ill: sxc.hu

Det är tuffa bandage att bli äldre och skröpligare. I veckan kom Kommunal med en rapport om äldres boende. Runt 2 000 medlemmar inom äldreomsorgen har svarat på frågor om tidpunkten för när äldre personer får plats på ett boende och hur det påverkar möjligheten att arbeta. Resultatet är bestickande.

Åtta av tio tycker att besked om boendeplats kommer för sent. En majoritet anser att det bara under de senaste åren blivit svårare för en gammal person att få en plats.

För personer över 80 år har andelen med äldreomsorg, hemtjänst eller plats på ett särskilt boende minskat från 62 procent till 37 procent mellan åren 1980 och 2012. Från år 2000 till 2010 har var fjärde boendeplats försvunnit.

Kommunals ordförande Tobias Baudin kommenterar rapporten så här:

– Vi ser alldeles för låga ambitioner när det kommer till de äldre – man utgår inte från de äldres behov, utan från kommunernas budget.

Var det så här politikerna ville ha det? Fan tro´t.

Att få gå ut i friska luften ingen självklarhet

Ett annat skämmigt inslag i vår svenska äldrevård är möjligheten att få komma utomhus under sommaren. Anna Bäsén, Expressens prisbelönta reporter, skriver i en artikel för ett par dagar sedan:

-Tusentals äldre kommer att sitta instängda hela sommaren. Precis som förra sommaren. Och sommaren dessförinnan.

– Möjligheten att få komma ut för den som behöver hjälp är dålig på väldigt många håll. Det avslöjar Socialstyrelsens stora enkät om vad de äldre tycker om äldreomsorgen. När myndigheten häromåret frågade äldre på äldreboenden svarade mer än var fjärde att möjligheten att få vistas utomhus är liten eller ganska liten. Drygt hälften tyckte att de hade goda eller ganska goda möjligheter att få komma ut.

Kanske ska man tycka att det är okej om varannan gamling får andas frisk luft någon gång emellanåt. Själva skulle vi definitivt inte vilja höra till den halva som inte får chansen….

Fler äldre kan inte betala räkningen

När vi ändå är inne på riktig eländesjournalistik – vad sägs om den här nyheten:

Betalningsanmärkningarna har ökat med 26 procent på ett år i åldersgruppen 66 år och uppåt. Förra året hade 22 063 betalningsanmärkningar, i år är det 27 732 personer, visar nya siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

En utveckling som kan bero på både det ena och andra. En tolkning (hörd i radion) är att äldre som slutar jobba inte riktigt förstått att sänka sina levnadsomkostnader när lönen ersatts av (en taskig) pension.

Själva tror vi snarare att det är ännu ett tecken på hur pensionssystemet genererar en ökande grupp pensionärer som lever på existensminimum.

Sommarläsning för nyfikna

På Nyfikengrå – nättidningen av och för nyfikna seniorer – har vi i en serie intervjuer uppmärksammat den ojämlika pensionen. Först ut var centerpartisten Solveig Zander, därefter socialdemokraten Tomas Eneroth. Och nu senast moderaten Lars-Arne Staxäng, samtliga medlemmar i riksdagens pensionsgrupp.

Mer på Nyfikengrå: Livet som 60 plus, debatter om Brexit och det kontantlösa samhället. Samt ett reportage om två belgare som slog sig ner i en gästrikeidyll och startade ortens första turistverksamhet där.

God somrig läsning!
önskar vi alla våra läsare

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS 1

Tyck gärna till om du har något på hjärtat. Under varje artikel finns numera ett lättillgängligt kommentarsfält .

PS 2
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till.

PS 3

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren