Krönika

Redaktörens rader: -Är vi nästa års vinnare?

En affisch med Gunilla Falks vackra renbild får den som stödjer Nyfikengrå!

Dags för nedräkning igen. På måndag börjar det nya året, med allt vad det innebär.

Medierna har redan basunerat ut åtminstone en grupp som hör till nästa års vinnarsida, nämligen pensionärerna. Det återstår att se.

Visst, pensionsmyndigheten presenterade häromsistens positiva nyheter om 2018 års pensioner: En genomsnittspensionär får cirka 380 kronor mer i månaden. (Läs Inge Josephsons genomgång av vad som väntar här.)

Sedan finns det sånt som tynger. För oss som bor i Stockholmstrakten blir det till exempel dyrare att åka kollektivt. Biljetterna höjs med 3,3 procent, och gäller alla SL:s biljetter.

För den som råkar bo i Dals-Eds kommun blir hemtjänsten en extra dyr affär. Hittills har den kostat 410 kronor i månaden. Nu är kommunen på väg att byta från månadsavgift till kostnad per timme, slutgiltigt politiskt beslut ska tas i början av januari. Den nya taxan är tänkt att ligga på 315 kronor i timmen, med ett maxtak på 2 044 kronor i månaden.

– Jag tycker att det är skamligt att behandla äldre och sjuka människor så här, en och en halv vecka före jul så kommer det en chockhöjning. Det här var fem gånger dyrare än vad vi haft förut, och det är en jättehöjning, säger Lena Olofsson till reportern Jesper Gunnarsson på P4 Väst.

Svårbegripligt och oöverskådligt

Att kommuner byter från ett avgiftsystem till ett annat och dessutom chockhöjer på köpet är nog inget udda exempel. Kommunerna kan göra som de vill, så länge invånarna inte protesterar alltför högljutt.

För några år sedan (2014) gjorde Socialstyrelsen en kartläggning och kom fram till att systemen för äldres vård och omsorg är både krångliga och ojämlika. Dessutom svåra att överblicka och förstå.

Det är stora skillnader i avgifter mellan kommunerna. Priset på matlådor och måltider på särskilda boenden kan skilja med flera tusenlappar.

– Både äldre och anhöriga kan ha svårt att skaffa sig kunskap om vad de betalar för. Det är anmärkningsvärt att systemet inom en kommun kan vara så svårbegripligt och oöverskådligt, menade Socialstyrelsens utredare Anna Bennet Bark.

Den dyraste matlådan kostade när rapporten gjordes 102 kronor i en kommun, medan tio andra kommuner tog under 40 kronor (då ingår inte avgifter för själva hemleveransen).

I särskilt boende kostade måltiderna 4 410 kronor i månaden i den dyraste kommunen. I den billigaste kommunen betalade de äldre 1 625 kronor för måltiderna.

Nyfikengrå tuffar på

Ännu ett år har gått på Nyfikengrå, nättidningen som vänder sig till 60-plussare men också till alla andra som är intresserade av sånt som rör oss lite äldre.

En gång i veckan publicerar vi ett nyhetsbrev med puffar för de senaste artiklarna på sidan. Om du inte redan prenumererar kan du göra det här.
Tipsa gärna dina vänner!

Högst upp i högerspalten finns Pensionärsligan. Klicka där så kommer du till en separat sida med senaste nytt om pensioner. Längre ner i spalten finns flera specialavdelningar: Filmsidan, Middagstips, Videointervjuer, Seniorträning och Fråga sjukgymnasten, allt för att det ska vara lätt att hitta artiklar inom respektive område!

Har du idéer om vad sidan ska innehålla är du mer än välkommen med förslag till [email protected]

God läsning, gott slut och ett gott nytt år!
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare
Stöd Gärna Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till.
  1. Helena Isaksson

    Nyfiken Grå! Vilket bra namn! Det kunde vara en tusenårig tomte som fortfarande iakttar oss så kallade upplysta och förnuftiga ättlingar eller en dammtuss i mitt hem eller denna nättidning… jag är en ny läsare – njuter av innehållet på alla plan – may be not the sportsidorna… men i alla fall… det ska bli intressant att följa utvecklingen av den invecklade ålderdomen som speglas på dessa sidor. Gott Nytt År och må det slinka in en strimma ilsket rött eller lugnande grönt i det grå..

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren