Krönika

Redaktörens rader: Bravo Christina, Ingvar och Dagny

Årets gala leds av Christine Meltzer och Carina Berg. Foto: kristallen.se.

Heja Christina!

Höstterminen är igång på många håll, och årets sommar börjar läggas till handlingen. Så bra, nu kan det spottas i nävarna igen och jobbas för de frågor som är så viktiga för oss 60-plussare.

Det har redan SPF seniorerna – Sveriges näst största pensionärsorganisation – gjort med sitt nya utspel om hur pensionssystemet ska bättras på. Man har tagit fram ett konkret förslag som borde kunna tilltala politikerna i Riksdagens pensionsgrupp:

-Låt pensionsavgifterna som ligger ovanför det så kallade taket ingå i pensionssystemet utan att ge pensionsrätt. Då stärks tillgångarna i systemet och ger starkare motståndskraft vid kriser. Något som skulle gynna både pensionärerna i dag och framåt i tiden, menar SPF-ordföranden Christina Rogestam.

Även i Tyskland är frågan om pensionernas utveckling på tapeten. Det är Bundesbank, den tyska centralbanken, som i sin senaste månadsrapport skriver att en höjning av pensionsåldern till 69 år – vid 2060 – kan lätta på trycker för det statliga pensionssystemet.

Redan från 2030 räknar regeringen med en höjning till 67 år. Samtidigt som det talas om att pensionerna sänks långt tidigare, bland annat på grund av låga räntenivåer. Allt enligt nyhetstjänsten Bloomberg.

Sak samma kan hända här hemma. Gunnar Wetterberg skriver i en alarmerande krönika i Expressen att ”den låga räntan blir dynamit i nästa avtalsrörelse. Om räntan inte vänder uppåt hamnar avtalspensionerna i gungning.”

Heja Ingvar!!

Att surfa och hänga med i den digitala världen är ingen lågbudgetsak direkt. Därför blir man glad när man i tidningen Smålänningen läser om IKEA-grundaren Ingvar Kamprad som genom sin stiftelse skänker 500 surfplattor till äldreboenden i alla småländska kommuner.

Ett annat lovvärt initiativ sker i Nacka. Där satsar kommunen en halv miljon om året i tre år för ”att bryta det digitala utanförskapet för seniorer”.

Tanken är att kommunens samtliga 15 000 seniorer ska lära sig internetbank, mejla och använda facebook.

Tänk om alla kommuner gjorde som Nacka – då kan pensionärerna slippa köa på banken för att betala räkningen med kontanter…

Heja Dagny!!!

Vi 60-plussare är en grupp som garanterat hänger framför teven en eller ett par timmar varje dag. Därför borde vi hålla oss framme nu när årets program, och viktigaste tv-personlighet ska utses i den årliga Kristallengalan.

I kategorin Årets dokumentärprogram är Åsa Blancks SVT-dokumentär om Dagny Carlsson nominerad: Det är inte så dumt att bli gammal: Livet börjar vid hundra. Dagny finns även bland de nominerade i kategorin Årets tv-personlighet.

Priserna delas ut vid en gala den 4 september. Nu håller vi tummarna för Dagny.

Vad gör du nuförtiden Kristina?

På Nyfikengrå är sommaren fortfarande synlig. Vår man på kobben Inge Josephson fortsätter oförtrutet med sin vykort om livet där ute i skärgården. Nu senast med en hälsning från finfina kobben:

-I hamnen står masterna lika tätt som plockepinn och båtfolket cirklar otåligt i hamnbassängen, jagar och hojtar få att få en plats.

Kristina Persson är framtidsministern som oväntat fick sparken i våras. Hon var regeringens i särklass äldsta minister. Nu svarar hon på frågor om sin avgång och annat från Janne Andersson i serien Vad gör du nuförtiden.

Läs och begrunda hennes svar

Ingrid Lindgren

Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren