Krönika

Redaktörens rader: -Demenstrenden kan vara bruten

Ill: sxc.hu

Larm kommer och larm går. Den här gången handlar det om demens. En otäck sjukdom som slår sig på minnet och som allt fler i vår åldrade befolkning kommer att drabbas av, har det sagts.

Men nu dyker det upp tecken på att något har hänt, något positivt.

Forskarna börjar rapportera att antalet äldre som drabbas blir färre.

– Det verkar vara ett trendbrott, sa geriatrikprofessorn i Linköping Jan Marcusson i en radiointervju för P4 Östergötland häromdagen.

– Det är de senaste fem-­tio åren man har sett, minskningen men framför allt de senaste fem åren.

Forskare från Sverige, Spanien, Holland och Storbritannien visar i en studie som publicerats i tidningen Lancet att andelen dementa personer över 80 år minskar.

Professor Marcusson har en mycket tydlig bild på varför trenden vänt. ­ Vi rör oss mer, umgås mer och vi äter bättre mat.

Det här får stor betydelse för hälsan. Inte minst får man några friska år extra innan demenssjukdomen bryter ut…

Lev livet mycket längre med litium?

Hört talas om litiumklorid? En och annan kanske. Litium är ett grundämne som finns i naturen, det har använts i mer än 50 år. Ett litiumpreparat som används i Sverige är litiumsulfat (Lithionit) för att stabilisera humöret och behandla depression.

Nu kommer signaler från vissa forskare om litiumets förmåga att förlänga livet med många år till. Den engelska tidningen Daily Mail skrev om dessa nya rön för ett tag sedan med rubriken: Är litium den nya åldringskuren?

Forskarna har hittat ett enzym som kallas GSK­3 och som blockeras av litiumpreparatet. I en studie gjod på fruktflugor har flugornas liv förlängts med nästan en femtedel. Nu tror man också att samma effekt går att uppnå på människor….

Litiumets eventuella välsignelse dyker också upp i ett annat forskningssammanhang.

I en studie som genomförts av två forskare från University of California noteras att litiumklorid kan bromsa utvecklingen av en skelettmuskelsjukdom som drabbar äldre.

Stockholm engagerar

Tiden har nu runnit ut för vår skrivtävling, att berätta om livet efter 60. Många har redan skickat in sitt bidrag – tack! Nu ska juryn – Catharina Ingelman-Sundberg, Samuel Bross och jag själv – läsa och bedöma alstren. Senare i vår publiceras de vinnande bidragen.

Det som sker i Stockholm stad engagerar helt klart våra läsare. På vår startsida finns rubriken MEST LÄST JUST NU. Där lägger sig per automatik de mest besökta artiklarna, och det är ibland intressant läsning.

Till exempel nu debattinlägget om det planerade Nobelcentret av Johan Nordenfelt i topp, och på andra plats Gunnar Magnussons fina intervju med nestorn i stadsplanering, Aleksander Wolodarski.

Veckan på Nyfikengrå har bland annat handlat om kungen, fotboll i Madrid och teater. Och mycket mer i vanlig ordning!

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till.

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren