Folk, Krönika

Redaktörens rader – Det fria ordet sitter trångt

Emma Morano 2015. Foto: Marcello Sarica/en.wikipedia.org.

Den 2 december för 250 år sedan kom den svenska tryckfrihetslagstiftningen till. En lag som behöver uppmärksammas mer än på mycket länge nu när hatstormar i sociala medier väller över oss .

På många håll i världen tvingas det fria ordet retirera. Organisationen CPJ, Committee to protect journalists, sammanställde förra året en lista över världens tio mest censurerade länder: Eritrea, Nordkorea, Saudiarabien, Etiopien, Azerbajdzjan, Vietnam, Iran, Kina, Myanmar och Kuba.

I Turkiet har oliktänkande redaktörer anhållits en masse, och tidningar lagts ner. Här finns ingen pressfrihet, skriver Freedom House som är en oberoende organisation för frihet och demokrati över världen.

För exakt 100 år sedan här hemma i Sverige, i den västerbottniska staden Umeå, sattes en redaktör i finkan efter att ha dömts till tre månaders fängelse i ett ärekränkningsmål. Det var Gustav Rosén, orädd redaktör för Västerbottens-Kuriren, och också min morfar.

Han förde en kamp i tidningsspalterna mot det han tyckte var maktfullkomlighet bland de styrande i stan. Juryn som dömde honom  bestod av hans politiska motståndare, och när han kom ut ur fängelset tre månader senare togs han emot av en folksamling som hyllade honom som hjälte.

Det här hände för länge sedan, javisst, men kanske ändå relevant – och lite kul – att berätta om i dagens tryckfrihetsdebatt.

Owe T den stora skrällen

-Loreen blir den stora skrällen i 2017 års melodifestival, skrevs det när artisterna presenterades i veckan som gick. Nåja, kanske kan det tyckas så, men Nyfikengrå menar nog att det namn som skräller till mest är Owe Thörnqvist, som med sina 87 år är den äldsta artisten någonsin som deltagit.

Men vad är väl hans ålder mot italienskan Emma Morano som firade sina 117 häromdagen? Hon är, vad man vet, den äldsta nu levande person i världen som är född på 1800-talet.

Födelsedagen firades i hennes hem, och hon fick svara på den självklara frågan: Hur gör du för att leva så länge?

-Råa ägg och kex, blev hennes svar i kortversion. Det ni!!

Nyfikne Wiehe

Apropå ålder. Vad tycks om artisten Mikael Wiehes svar på Kalle Moraeus fråga (i SVT:s Moraeus med mera) om vad han tycker är det bästa han gjort:

– Det bästa är när jag känner att jag håller nyfikenheten vid liv. Att fundera på vad som ska hända nästa gång….

Så ska det låta!

Vad är hemtjänsten till för?

Varför städar man i hemtjänsten? Varför kan man inte ha ett städbolag? Varför ska en undersköterska gå och handla? Maten kan väl köras hem på något sätt?

De här frågorna har Nyfikengrå ställt till några äldreomsorgsansvariga politiker runt om i landet. Först ut att svara är Clara Lindblom (V) som är äldreborgarråd i Stockholm. Så här säger hon bland annat:

-En viktig del i vårt stora utvecklingsarbete i hemtjänsten är att komma bort från minutstyrningen.

Mer nytt på Nyfikengrå: Sune Sylvén reflekterar över kandidaterna till Årets bragdguld, Siv Strömquist har ett eget förslag till årets ord som enligt Oxford Dictionaries är post-truth, och så har vi berättat om en nyhet för poddradiolyssnare: Folkloristerna Christina Mattsson och Bengt af Klintberg har startat en egen podd för folktro och muntliga traditioner.

God läsning och lyssning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

 PS
Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren