Krönika

Redaktörens rader – det mullrar i Ryssland

Stök på bussar ska avhjälpas med pensionärer. Foto: Dalatrafik.se.

Hört talas om Tantpatrullen? Det är ett gäng damer i övre åldern som bestämt sig för att synas och höras med sitt missnöje med det svenska pensionssystemet. Gruppen har funnits i några år, men först på senare tid har den uppmärksammats i medierna med sina demonstrationer framför riksdagshuset och andra centrala platser.

De här protesterna är en mild västanfläkt mot vad som händer i vår omvärld. På sistone har rubrikerna blivit allt större kring den pensionsreform som den ryska regeringen beslutat om och som ska genomföras de närmaste femton åren.

Framför allt riktas kritiken mot höjningen av pensionsåldern. För män ska den öka från 60 till 65 år och för kvinnor från 55 till 63 år. ”55 år och inte en minut mer”, heter det bland annat.

Det här blir den första höjningen av pensionsåldern på nästan 90 år. Rysslands låga medellivslängd gör att många riskerar att dö innan de hinner ta ut någon statlig pension, även om den ökat med 7,8 år de senaste 15 åren. Männen lever i snitt 66 år och kvinnorna 77 år.

Men något måste göras, tycker politikerna. I dag är var tredje ryss pensionär och om inget görs består snart landet av 50 procent pensionärer.

Fakta som inte bitit på befolkningen utan mötts av ett växande missnöje. Protesterna har samlat både regeringsvänliga fackföreningar och politiska partier och ser ut att ha gjort viss verkan.

President Vladimir Putin uttalade sig för första gången i ett tevetal häromdagen, och kom då med beskedet att kvinnornas pensionsålder bara ska höjas till 60 (i stället för 65), medan höjningen för männen kvarstår.

Fortsättning lär följa.

…och i Nicaragua

I Centralamerikanska Nicaragua är läget än värre. Sedan i april har mer än 300 människor dödats och 2 000 skadats i samband med protester mot regeringen Daniel Ortegas förslag till nedskärningar i pensionssystemet.

Enligt planerna ska både arbetstagare och arbetsgivare betala mer till pensionssystemet, samtidigt som pensionerna sänks med ungefär fem procent.

Häromdagen kom en rapport om läget i landet från FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter. Där beskrivs hur regeringen med våld systematiskt förföljer de som protesterar. Drygt 23 000 personer har hittills flytt till grannlandet Costa Rica.

En pensionär kan betyda så mycket

Här hemma nås vi av nyheten att somaliska pensionärer ska hjälpa till med att få ner stök på vissa busslinjer i Dalarna.

Det är företaget Dalatrafik och somaliska PRO som redan för ett par år sedan inledde ett samarbete. Men det stoppades av Länsstyrelsen efter en polisanmälan om att det saknades tillstånd att bedriva vaktbolag. Nu har ärendet hanterats, och samarbetet återupptas med start i nästa vecka.

Ett 20-tal somaliska pensionärer har erbjudit sin hjälp och får som tack busskort och bidrag till sin lokal.

Heja Dalarna för ett konstruktivt samarbete, säger vi. Och håller tummarna för att det lugnar ner sig på bussarna.

Snart klarnar det…

Några få dagar återstår innan vi får veta hur det svenska politiska landskapet ser ut under de kommande fyra åren. Sedan återstår regeringsbildandet men det är en annan historia.

Ett faktum står rätt klart redan nu. Nämligen att det av många uträknade kristdemokratiska partiet med råge klarar sig kvar i riksdagen.

Nyfikengrås Sigfrid Leijonhufvud intervjuade partiledaren Ebba Busch Thor i början på sommaren om hur hon såg på sitt partis chanser. Läs gärna intervjun igen, eller titta på filmen som Gunnar Magnusson gjorde, och som finns tillgänglig på Youtube.

God läsning och tittning
och lycka till med röstandet!
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren