Krönika

Redaktörens rader – eftertanke

Gilla eller inte gilla, det är frågan.

Vad var det jag sa. Ungefär så tror jag att Facebookskandalen kommenteras i många svenska seniora hem.

Alla 60-plussare som skakat på huvudet och sagt, nej jag tänker INTE gå med i facebook, ”man vet aldrig hur informationen används där”, har fått alldeles rätt i sin tro. Å andra sidan har de gått miste om allt gott som den sociala världen på internet kan ge.

Nu dras det i bromsar både här och där, stora demokratiska värden står på spel.

På individnivå bör den som har ett eget facebookkonto gå in i systemet och kolla sina egna inställningar. I t ex tidningen Ny teknik ges rådet att ta bort appar som kan använda personliga data. Så här gör man:

  • Gå in på https://www.facebook.com/settings
  • Klicka på ”Appar” i vänstermenyn
  • Här kan du klicka på en app för att se vilka behörigheter den har.
    För att ta bort appen från din Facebook-profil klickar du på kryset till höger om ikonen.
  • Bläddra längre ned på sidan finns rubriken ”Appar som andra använder”
    Klicka på ”Redigera”

Här kan du se vilken data dina vänner kan dela med sig av om dig. Alltifrån födelsedatum till politisk åskådning. Kryssa ur rutorna för saker du inte vill dela med dig av.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

Att bli gammal kräver träning

”Vet ni vilken som är den värsta av alla laster? Att vara över 55 år.”

Ett uttalande av den ryske 1800-talsförfattaren Turgenjev som kulturmedarbetaren på Sveriges Radio Katarina Wikars reflekterade över  i veckan.  Så här sa hon bland annat:

-Förr i tiden var 50 den gamla förrädiska gränsen, efter vilken ålderstrappan stupade brant nedåt på de gamla oljetrycken. Den kultur vi nu lever i förbereder oss inte på att bli gamla. Pensionärer ska vara aktiva, äldre människor ska vara glada. Resa, upptäcka, dejta. Ingen berättar längre hur utlämnad man kommer att bli. Ingen talar om kontrollförluster. Varför får man ingen förberedelse på att leva långsammare, ingen träning på att lära sig att vara ensam stora delar av dygnet?

Lyssna på hela inslaget här: Varför får man inte lära sig att bli gammal?

Behåll Sportspegeln

I Ystad allehanda läser vi en krönika av Katarina Melvinger som upprörs över en kollegas åsikt att ”det är dags att Sportspegeln läggs ner eftersom de yngre har lämnat.

Det är ju ändå nästan bara gamlingar över 60 som ser på programmet numera. Totalt sett var 21.4 procent av tittarna av det senaste programmet över 60 år.”

-Jag trodde väl aldrig att jag skulle rycka ut i försvar för ett tv-program, allra minst Sportspegeln. Men vissa kamper kräver att man ställer sig på barrikaderna igen och här måste jag protestera mot argumentet till varför programmet ska förpassas ut i arkivet. För att tittarna har åldrats?

-Varför har vi inte råd och tid med två spår samtidigt? De 21,4 procenten som njuter av programmet just nu? Räknas inte de?

Vi håller med krönikören, klart Sportspegeln ska finnas kvar!

På Nyfikengrå travar vi på i våra fotspår med läsning, intervjuer och en och annan nyhet.

God läsning, och smaklig våffelhelg, kolla vår fina våfflor på youtube här!

önskar
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren