Folk, Tyckt

Redaktörens rader: Gratis tandvård. Men inte för oss…

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Det har varit mycket snack om vinnare och förlorare den gångna veckan. De rödgrönas budget har synats i sömmarna från alla håll. Och den gemensamma nämnaren har varit att kora de som tjänar mest respektive minst på förslagen.

I många medier utropas pensionärerna som en vinnande grupp. Men vilka är de? Du som nyss fyllt 65, och lever livet som alltid förr (förutom att plånboken fylls med en rätt hygglig pension i stället för en bra lön)? Eller du som börjar behöva samhällets hjälp på olika sätt?

Där kan vi börja prata vinnare och förlorare.

För en del kommer hemtjänsten att kosta något mer, andra får något högre bostadstillägg, och för alla som fyllt 85 ska det bli gratis att gå till doktorn.

De två stora pensionärsorganisationerna reagerar på lite olika sätt:

SPF:s Christina Rogestam: – Det är värdefullt med mer personal i äldreomsorgen. Men mer personal betyder inte automatiskt högre kvalitet eller att äldre får den omsorg vi har rätt till.

Och om den återinförda särskilda löneskatten för 65-plussare:

– Den gör det mer kostsamt för äldre att jobba, vilket är obegripligt i den situation vi står inför med en ökande medellivslängd.

Hos PRO kommenterar man förslaget med gratis primärvård för 85-plussare så här:

– Vi anser inte att åldersgränser är en bra måttstock för vem som ska få sjukvård.

Och om de höjda hemtjänstavgifterna: – Från PRO:s sida är vi mycket kritiska då beslutet innebär att de med störst omsorgsbehov och låga pensioner kommer att få en kärvare ekonomi. Höjningen av bostadstillägget och den skattesänkning som nu ska införas riskerar att ätas upp av höjda taxor.

En reform, som däremot inte kommenteras, är förslaget att göra tandvården gratis för alla upp till 21 år från och med 2017.

Tänk tanken om det skulle ha gällt oss äldre. Det ni!

Böcker böcker böcker

Det här veckoslutet är garanterat årets höjdpunkt för många litteraturälskare. Då vallfärdas det till Göteborg där Bok- och biblioteksmässan kör sitt race i dagarna fyra, torsdag till och med söndag.

På Nyfiken Grå vill vi inte vara sämre än andra medier. Vi är på plats, med ”våra” författare som uppträder inför publik: Catharina Ingelman-Sundberg och Sune Sylvén. En annan som deltar genom att representera August Strindbergsällskapet är Lars Nilsson. Vi har intervjuat dem om vad de ska göra på mässan, och vad de tycker om den.

Dessutom har Jan Zettergren skapat en särskild bokmässesida på Nyfiken Grå, gå in där och kolla ofta! (Det är bara att trycka på den lila bokmässeknappen här intill). Han kommer även att sprida kunskap om vilka vi är så mycket det bara går under de fyra mässdagarna.

****

För övrigt: Välkomna ni som är nya prenumeranter på vårt veckobrev! Kul att ha er med, hoppas ni uppskattar det ni får.

Titta även in på sidan med Gunnar Magnussons videointervjuer, när ni har en stund över.

Eller tryck på knappen till Studio 64:s radiopodd, där finns bland mycket annat en intervju med redaktören själv…

God läsning, lyssning och tittning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren