Krönika

Redaktörens rader: -Jublet uteblev…

Magdalena Andersson från i våras när regeringen lovade sänkt skatt till pensionärerna.

Till slut kom den, ketchupeffekten. Flaskan rann nästan över när det ena partiet efter det andra i veckan fyrade av sina bud om sänkt skatt för oss pensionärer.

Ena dan var det Centerpartiets Annie Lööf i radions ekonyheter (– Vi tycker att det är bra att regeringen också har gått fram med skattesänkningar för landets pensionärer, men vi gör nu en satsning som är dubbelt så stor), nästa dag var det Socialdemokraternas Stefan Löfven och Magdalena Andersson som reste till en stockholmsk söderförort och gullade med boulespelande Pro:are för att berätta om regeringens satsning (Tre av fyra pensionärer får sänkt skatt med upp till 5 000 kronor per år – samtidigt ska pensionärsskatten vara helt borta 2020. – Det här handlar om anständighet).

Varpå Kristdemokraternas Ebba Busch Thor fullföljde budgivningen med  att säga att ”pensionärsskatten måste avskaffas snabbare”. (Partiet har budgeterat för att hela skatteklyftan ska slopas redan nästa år. – Jag är så trött på att Sveriges pensionärer återigen får lov att höra att man ska vänta).

Vi på Nyfikengrå och andra som följt debatten och politikernas turer/krumbukter/passivitet är inte förvånade. Under de senaste åren har vi väntat, och väntat på att budgivningen skulle börja.

Nu när ett år återstår till valdagen börjar det äntligen röra sig. Konstigt vore annars. När svenskarna går till valurnorna i september 2018 står vi som fyllt 65 för en dryg fjärdedel av valmanskåren, dvs runt 27 procent.

Det förväntade jublet från pensionärsorganisationerna, som lobbat för frågan i många år, uteblev till en del.

PRO-ordföranden Christina Tallberg säger så här i en kommentar:

– Det är bra och glädjande att regeringen lyssnat på oss. PRO har kämpat i tio år för en rättvis beskattning av pensionärer. Att de nu väljer att utvidga förslaget till att omfatta fler är mycket positivt.

– Vi har också fått besked om att skatteklyftan ska vara sluten 2020. Men sänkt skatt löser inte problemen med de alltför låga pensionerna. För det krävs förändringar i pensionssystemet.

SPF Seniorernas nya ordförande Eva Eriksson är snäppet tuffare i sin reaktion. Hon konstaterar att ca hälften av landets seniorer fortfarande kommer att ha en högre skatt än löntagarna 2018:

– Vi tycker att det är ett bra besked från regeringen med en ytterligare skattesänkning. Vi hoppas även att samtliga partier kan ställa sig bakom ett fullt avskaffande av den högre skatten på pensioner, gärna snabbare än det som regeringen idag aviserat.

– Men skattesänkningar till pensionärer förminskar inte frågan om att hela pensionssystemet måste ses över. Snarare tvärtom, det är dags att politikerna nu lägger fokus på att förändra systemet så att det ger pensioner som det går att leva på.

…bättre villkor efterlyses

Du som följer oss på Nyfikengrå har säkert noterat vår specialsida för bättre pensionsvillkor, Pensionärsligan som vi döpt den till, efter en känd förebild: de kreativa, kämpande pensionärerna i Catharina Ingelman-Sundbergs böcker med samma namn. Så här skriver vi:

Här gör vi vad vi kan för att skapa en våg tänkt att välla fram i Pensionärsligans anda. Allt för att villkoren för äldre, framför allt kvinnor, ska bli bättre. Mycket bättre.  

På våra vanliga sidor bjuder vi i vanlig ordning på diverse läsning. Nu senast har det handlat om prostatacancer (Inge Josephson), it-skandalen (Robert Björkenwall), humorikonen Hans Alfredsons bortgång (Aina Bergvall) och trenden med violer i maten (Jurek Holzer) – kände du till den? Inte jag!

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren