En positiv nyhet för oss lite äldre, och kanske bensköra, når oss mitt i sommarstiltjen:

Svenska forskare har hittat ett läkemedel som inte kostar mer än 200 kronor om året och ger skydd mot en av de dyraste sjukdomarna i svenska sjukvård, höftledsbrott. Som dessutom många i 80-plusåldern dör av. Kan det vara bättre?

Höftfraktur är en typisk åldringsåkomma. 1800 personer drabbas varje år och genomsnittsåldern är drygt 80 år varav 70 procent är kvinnor. Runt fyra procent av patienterna är under 60 år.

Nu berättar forskarna i The Journal of the American Medical Association (JAMA) att det finns ett effektivt skydd mot höftfraktur för äldre som en bieffekt av kortisonbehandling. En läkemedelssubstans som heter alendronat kan minska risken för höftfraktur med 65 procent.

– Att det är så få som får den skyddande behandlingen beror ofta på okunskap och bristande rutiner i sjukvården, säger professor Mattias Lorentzon, Sahlgrenska akademin, och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i en intervju på nättidningen Forskning.se

Forskarna har samkört flera register – Senior Alert, patentregistret, läkemedelsregistret, dödsorsaksregistret och folkbokföringsregistret – och låtit två grupper på sammanlagt 1802 personer ta ett kortisonläkemedel, den ena med och den andra utan alendronat.

Resultatet visade att gruppen som fick alendronat minskade risken för fraktur med 65 procent.

– För en patient som fått skyddande behandling reduceras risken dramatiskt att få en ny fraktur, framför allt en ny höftfraktur som är det vi helst vill undvika, säger medförfattaren och doktoranden Kristian Axelsson.

 

Margareta Magnusson. Foto: Jane Magnusson

Döstäda mera!

Att rensa bort sånt som inte behövs längre och bara samlar damm är egentligen en typisk vintersysselsättning. Åtminstone i mitt hem. Det vill säga de gånger man får ett ryck, och särskilt ofta inträffar det inte….

Nu ökar inspirationen efter att ha läst om en ny bok: Döstädning Ingen sorglig historia. Det är konstnären Margareta Magnusson som nu debuterar som författare när hon är någonstans i åldern ”åttio och hundra”.

Boken är fylld med råd om hur man håller ordning på sina saker och ämnet är universellt, redan innan boken kommit ut här hemma är den såld till över 13 länder, berättar förlaget Bonniers på sin hemsida.

Mest läst

Veckans mest lästa inlägg på Nyfikengrå handlar om pensioner, vad annars?! Det är artikeln om Folksams aktuella genomlysning av pensionssystemet, med ett antal förslag till politikerna om hur det kan göras bättre. Till exempel att gruppen pensionärer borde få slippa betala  reavinstskatt den dag man säljer sin bostad….

Annat nytt på sidan: filmpremiärer, matrecept och en utflykt till danska Skagen med Jurek Holzer.

Följ oss varje dag, kommentera gärna, och tipsa dina vänner om att vi finns,

önskar
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS Grattis på 40-årsdagen kronprinsessan Victoria – nu är det bara 40 kvar till 80! DS