Krönika

Redaktörens rader: – Köpa mat på nätet en äldrefråga

Foto: Svensk näthandel.

Riksdagens äldsta ledamot liberalen Barbro Westerholm, 84 år, är inte den som ligger på latsidan. Förutom att hon som bekant kandiderar i höstens val till riksdagen tar hon upp frågor som är superaktuella.

Som nu den växande trenden med att handla mat via nätet. En möjlighet som om någon är som gjord för oss lite äldre. Om det inte vore så att det kostar en slant extra och därför riskerar att bli för dyrt.

Det här tycker Barbro Westerholm att man kan komma åt politiskt. Därför lämnade hon i veckan över en skriftlig fråga till statsrådet Åsa Regnér:

”Avser statsrådet att verka för att förtydliga regelverket, så att den som behöver hjälp med matinköp inte ska behöva betala avgifter utöver maxtaxan för äldreomsorg?”

Barbro Westerholm menar att det blir allt vanligare att äldre som behöver hjälp med matinköp hänvisas till nätbutiker med hemleverans:

– Men nätbutikerna har ofta leveransavgifter, särskilt för mindre inköp på 50–100 kronor. Det innebär en kraftig fördyring för den som är beroende av att handla på det viset. För den som har en låg pension kan det vara mycket kännbart.

Nu väntar vi på Åsa Regnérs svar. Och hoppas att det blir ett positivt sådant.

Gräddfil för allt fler äldre

I veckan invigdes en ny äldrevårdsenhet vid Kumla vårdcentral dit 75-plussare är välkomna.

Där får besöken ta lite längre tid och personalen har särskild kunskap om äldres behov. Patienterna får ofta träffa samma personal.

– Genom att göra patientmötena lite längre hinner vår personal gå igenom patienternas behov ordentligt utan någon känsla av stress. Vi arbetar också mycket med kontinuitet, säger verksamhetschefen Annika Roman.

Kumla är långt ifrån först, allt fler landsting runt om i landet satsar på specialmottagningar för äldre.

Först ut var Skånelandstinget, som i dag har 80-talet sådana. Och i Stockholmslandstinget finns sedan några år tillbaka äldremottagningar på flera håll, skriver tidningen Vårdfokus på sin hemsida.

Klart bra trend!

För dyrt med flytt

I Stockholms län uppger var fjärde 55- till 79-åring att de inte flyttar på grund av de skatter som uppkommer vid en flytt. Enligt en rapport som Boverket gjort är dessa skatter bland de högsta inom OECD.

Det skriver SPF Seniorernas boexpert Fredrik von Platen med flera i ett debattinlägg i Dagens samhälle. Vid ett seminarium förra veckan arrangerat av Boinstitutet och Villaägarna föreslogs ett antal åtgärder för att underlätta för äldre att byta bostad.

Till exempel:

  • Bygg fler bostäder för äldre i olika upplåtelseformer.
  • Underlätta för äldre att få lån. ”Äldre upplever idag att bankerna är mycket restriktiva att bevilja lån till bostäder, vilket är otidsenligt givet att äldre idag är en lojal och köpstark grupp.”
  • Öka utbudet av hyresrätter med rimlig hyra.
  • Kommunala ”flyttlotsar” som äldre kan vända sig till för att få råd och stöd vid en flytt.

Veckans gåta

På Nyfikengrå har vi denna vecka uppmärksammat en historisk gärning.

Så här skriver Robert Björkenwall: ”Knappast någon annan teknisk innovation har betytt så mycket för så många människors oberoende och rörelsefrihet som denna lika geniala som enkla konstruktion.”

Vem låg bakom och vad handlar det om? Gå in på Nyfikengrå och häng med!

Där finns i vanlig ordning även diverse tips om mat, filmer och annat av våra egna seniora skribenter. Förutom specialsidan Pensionärsligan och videofilmer med Gunnar Magnusson.

Följ oss, läs oss, titta och tipsa om oss!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren