Folk, Sagt, Tyckt

Redaktörens rader: – Larm på larm på larm

Foto: Steven Depolo/sv.wikipedia.org

Foto: Steven Depolo/sv.wikipedia.org

I höst har matlarmen duggat ovanligt tätt. Att äta mycket processat kött jämställs med att röka och kan ge cancer, varnar nu senast världshälsorganisationen WHO. I riskakor, och andra risprodukter, finns arsenik – farligt, farligt varnade nyligen svenska Livsmedelsverket. Den norska odlade laxen har det länge varnats för, den innehåller  högre halter av kemikalier och antibiotika än de flesta andra livsmedel, sägs det.

Livsmedelslarmen har kommit och gått genom åren. Någon som minns hur farligt det var att äta ägg? (Då talar vi 70-tal).

Det vita mjölet har varit svartlistat länge, liksom socker. Salt ska vi inte tala om. Och så har vi den där akrylamiden i chips, kakor och stekt mat. Fosfor finns också med på farlig-listan. Liksom alla E-nummer. Listan kan göras lång.

Att äta så att man kryssar sig förbi alla farligheter förefaller näst intill omöjligt… Något lugnar det att så fort ett larm brutit ut brukar det nästan alltid dyka upp en motröst som tar loven av larmet.

***

De äldre får ta smällen

”Du ska kunna leva ditt liv som du vill” står det i Örebro kommuns broschyr om äldreomsorgen. Vackra ord som förefaller rimma illa med hur det står till i verkligheten. Det planeras nedskärningar på runt 100 miljoner kronor och personal säger upp sig i protest, rapporterar de lokala medierna.

– Det är mer pengafokuserat, det är inte som man sagt att det ska vara, säger en anställd till lokalradions reporter.
Protesterna avlöser varandra. Politikerna hukar. Och konsekvensen blir som väntat att de äldre får ta smällen.

***

Nationellt program för vaccination av äldre

I länder som Frankrike och England finns det i dag nationella program för vaccination av äldre. Det är dags att detta införs även i Sverige.

Så här skriver äldrelandstingsrådet i Stockholm Ella Bohlin (KD), i ett debattinlägg på Dagens Medicin. Hon föreslår en nationell struktur för att säkerställa ett ökat skydd för den äldre delen av befolkningen:

”Det är frustrerande att det finns skydd som i dag inte används mot en rad allvarliga sjukdomar där äldre är en tydlig riskgrupp. Mycket handlar om var man bor i landet och i värsta fall är det plånboken som avgör om man som äldre invånare kan skydda sig eller inte. Det är inte värdigt ett land som Sverige.”

***

En gäckande gåta

På Nyfiken Grå har vi denna vecka publicerat en videointervju med Bengt Winblad, ansedd som en av världens främsta demensforskare. Han förklarar för Gunnar Magnusson vad det är som gör det så svårt att förstå varför man insjuknar i Alzheimer, en sjukdom som kostar det svenska samhället mer än någon annan. Här är länken till intervjun.

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Jan Scherman, en av mediebranschens stora, fortsätter sin karriär även efter 65 fyllda. I Janne Anderssons intervjuserie Vad gör du nuförtiden? säger han: – Jag vill gärna jobba så mycket jag orkar och kan, och så länge jag kan bidra med något.

Läs även Kerstin Hallerts rapport från den stora prostitutionsutställningen i Paris, en publikmagnet av stora mått.

God läsning och tittning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS. Vill du få Redaktörens rader direkt till din epost en gång i veckan, tryck här.

Vill du stödja vår verksamhet, och bli Nyfiken Grås supporter, kan du trycka här. DS.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren