Ibland hoppar man till av glädje inför nytänkande inom politiken. I ett debattinlägg på Dagens Nyheter föreslår statsvetaren och socialdemokraten Faradj Koliev att reavinstskatten bör slopas helt för personer över 64 år som bott länge i sina bostäder.

Det finns flera skäl för detta annorlunda förslag, menar han. Själva utgångspunkten är att rörligheten på bostadsmarknaden måste öka. Och vilka är det som sitter på sina bekväma stolar i rymliga bostäder om inte vi lite äldre. Nog skulle en och annan tänka sig att ”downsiza” om det inte vore så att det ofta blir dyrare än att bo kvar.

Faradj Koliev tror att ett riktat stöd ”skulle kunna vara effektivt och inte kosta lika mycket som att helt ta bort reavinstskatten”. Därför vore ett bättre alternativ att slopa skatten helt för en specifik grupp – det vill säga den grupp som påverkats mest av prisökningen på bostadsmarknaden.

Bra idé, tycker vi på Nyfikengrå. Återstår att se hur det politiska etablissemanget reagerar.

Den orättvisa vården

Att vården inte alltid är rättvis för alla åldrar påtalas ibland. Nu i veckan har Expressens Anna Bäsén lyft fram olika exempel på orättvisor i vården för oss lite äldre. Man kan bli mörkrädd för mindre när man läser uppräkningen.

Här är en del av den:

  • Äldre – särskilt gäller detta kvinnor – får mer sällan de effektivaste (och dyraste) läkemedlen.
  • Äldre med förmaksflimmer får mer sällan behandling med koagulationshämmande medicin (som minskar risken för proppar). Till exempel behandlas enbart var tionde nittioåring.
  • Ett annat upprörande faktum är att äldre kvinnor kan nekas operation. I en studie på 80-plussare från Västerbotten av fick tre gånger fler män än kvinnor kranskärlsoperation.
  • Många män mellan 70 och 80 år med prostatacancer får i lägre utsträckning operation eller strålning, något skulle kunna ge dem ett längre och bättre liv.
  • Äldre måste vänta längre på akuten än yngre. Är man 80 år eller mer får man vänta nästan 25 minuter längre än de som är yngre.
  • Personer över 65 som insjuknar i demens får ofta vänta längre på diagnos än yngre. De äldre utreds mer sällan, och får inte lika ofta bromsmediciner.
  • Är man kvinna och äldre får man oftare många läkemedel. Dessutom kan läkemedlen vara olämpliga.
  • Fler äldre tar livet av sig, särskilt hög är risken för män över 85. I stället för samtalsterapi erbjuds deprimerade äldre antidepressiva läkemedel. Då ska man veta att antidepressiva medel har sämre effekt på äldre än yngre, och kan ge biverkningar som fallskador.


-Vi har det bästa av allt

Att äldreboenden till och från figurerar i medierna på ett mindre smickrande sätt är ingen nyhet. När Vistegårdens äldreboende i Grästorp får rubriker för att det rankas som ett av landets bästa enligt Socialstyrelsens senaste brukarundersökning, ja då är det definitivt en nyhet.

Göteborgstidningen GT träffade Nils Fransson, 89, som var en av de som svarat, och han konstaterar att det var toppbetyg över hela linjen.

– Det var bara det bästa av allting, det var inget att anmärka på. Vi har allt på det här stället, säger han i en intervju. Vi firar alla födelsedagar och när det är sådana där Nobelprisutdelningar, det firar vi också. Vi har nog lika bra mat som de, säger han.

Viktig läsning

På Nyfikengrå har vi veckan som gått publicerat en historia av Tor Lundberg Tuorda om renbeteslagen 1928, som ändrade allt för de svenska samerna. Läs, säger vi bara!

Ingrid Eriksson har rapporterat om nya utmärkelser i den svenska krogvärlden.

Följ oss på facebook, kommentera och tyck till.

Och så

GOD LÄSNING!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS anmäl dig till vårt nyhetsbrev, se länken i spalten till höger! DS