Krönika

Redaktörens rader: -Låt bli att bunta ihop oss!

Ill: dreamstime.com.

Seniorer, pensionärer, äldre – eller vad man nu vill kalla oss som fyllt 60 och lite till – vi är vana vid att buntas ihop i olika sammanhang. Även om det råkar skilja flera decennier mellan de yngsta och de äldsta seniorerna. Och vi snart representerar en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Nu finns det svart på vitt att vi verkligen ses som en grupp, åtminstone så som medierna skildrar oss.

Medieanalysföretaget Meltwater har gjort en djupdykning i ämnet och kollat igenom hur bilden av äldre människor ser ut i svenska medier under ett år. Rapportens rubrik Två miljoner tysta röster säger bara den en hel del. Huvudbudskapet är att friska seniorer sällan kommer till tals.

– När man pratar om äldre är det nästan alltid förknippat med problem, säger Sophie Hedestad som är Meltwaters marknadschef i Norden i en kommentar till Göteborgsposten.

Drygt 4 000 artiklar som publicerades digitalt under 2015 har granskats. Här är något av vad man kom fram till:

Äldre omnämns som grupp i 61 procent av artiklarna och som individer i 10 procent.

I 14 procent av artiklarna får de äldre själva komma till tals, men då i samband med olika nöjen och aktiviteter för äldre.

Majoriteten av artiklarna handlar om vård och omsorg om äldre, däremot är det relativt tyst om missbruk och psykisk ohälsa.

Den näst största kategorin av de undersökta artiklarna, 13 procent, handlar om pension/ekonomi. I 90 procent av artiklarna omnämns äldre som en grupp.

Tredje största ämnet är politik, där handlar det framför allt om höjda taxor i hemtjänsten. I bara sju av artiklarna får äldre uttala sig.

I artiklar om arbetsmarknad har de äldre plötsligt blivit yngre. Här benämns personer från 50 år och uppåt som ”äldre”.


Alla dessa gamla…

I skotska tidningen HeraldScotland hittar vi en artikel med rubriken:

What are we going to do about all the old people?

Alltså vad ska vi göra med alla dessa gamla människor?

Det är krönikören Robert Dawson Scott som ställer frågan apropå ny statistik som säger att det nu finns runt 15 000 engelsmän som är 100 år eller äldre. Och de kommer att bli ännu fler.

Antalet 65-plussare har ökat med 26 procent de senaste 40 åren och kommer att vara en fjärdedel av befolkningen om drygt 25 år, enligt prognosmakarna.

Frågorna som ställs är hur Storbritannien ska ha råd med med alla dessa gamlingar, hur vården ska klaras av, hur pensionerna ska finansieras och hur långt upp i åldrarna man ska kunna jobba.

Det vill säga desamma där som här. Svaren får vi nog vänta på.

För nyfikna läsare

På Nyfikengrå väntar som vanligt en hel del läsning för den vetgirige. Till exempel en analys av Robert Björkenwall om det tyska valet, ett tips på ännu ett sommarcafé – vi har väl bestämt att sommaren fortfarande pågår… – , ett inlägg i debatten om äldre förare. Och en presentation av Sven-Eric Bergström om en ny akademisk mötesplats i hans hemstad Uppsala!

God läsning

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

  1. Kerstin Sedvallson

    Ja, otroligt tröttsamt att bunta ihop en sjuk 65-åring med en rask 82-åring! Känner flera över 80 som är piggare, gladare och mer i farten än en 50-åring.
    Alla äldre – som kanske ska räknas från 65 och uppåt eller snarare 70 plus – är olika. Många är sjuka men lika många är friska och aktiva.
    I ärlighetens namn betraktade vi, som nu är 70 plus, äldre som otroligt gamla när vi var unga!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren