Krönika

Redaktörens rader: -Ljus i pensionstunneln

Pensionsgapet mellan män och kvinnor bör minska. EU jobbar på det. Foto: ec.europa.eu.

Den hårt kritiserade ”bromsen” är snart borta, pensionen höjs med cirka tre procentenheter nästa år.

Ljusa tongångar kommer från Pensionsmyndigheten. I den senaste prognosen är det mesta uppåt, trots att vi pensionärer bara blir fler.

Myndigheten räknar på utvecklingen av inkomstpension och pensionsrelaterade förmåner fem år framåt i tiden. Den totala kostnaden väntas öka från 309 miljarder 2014 till 392 miljarder 2020. Inga små summor direkt.

Det här borde få pensionskritikerna att om inte jubla så ändå utbrista i ett och annat äntligen….

Varför inte 15 000 i grundpension…

I Luleå finns Kenneth Strömberg. Han tillhör förmodligen den grupp som inte jublar. På en blogg som han driver sedan en tid tillbaka, Pensionär som jobbar, har han fört fram sitt eget pensionsförslag:

– Gör om hela systemet, och inför i stället en grundpension på 15 000 kr efter skatt. Ta samtidigt bort bostadsbidrag och andra bidrag. Det här skulle öka den privata konsumtionen, vilket skulle lösa en del av finansieringen.

Positiva kommentarer har strömmat in till hans blogg. Till exempel den här: -Bra idé. Marknadsför den till alla två miljoner röstberättigade pensionärer. Särbehandlingen av pensionärerna gör att de betalar högre skatt jämfört med löntagarna.

Siw Carlsson. Foto: sverigesradio.se.

Siw Carlsson. Foto: sverigesradio.se.

…eller en festival?

En annan person som avstår från jubel är nog artisten och skådespelerskan Siw Carlsson som i sitt sommarprogram i P1 sa att hon blir ”heligt förbannad” över att många kvinnor får 8 000 kr efter skatt i månaden efter att ha jobbat i 40-45 år.

-Fortfarande tjänar männen 20 procent mer. Bara för att de har en snopp så är de värda mer. Har ni hört så dumt. Det närmar sig gränsen till prostitution.

– Vi kanske också skulle ha en festival förresten. Pridefestivalerna har lyft hbtq-frågorna. Varför kan inte vi marschera till riksdagshuset och Rosenbad och kräva en rättvis fördelning av resurserna?

Hennes slutkläm: – Så passa er ungdjävlar. Snart kommer eliten!

Rio, USA och svenskt skärgårdsliv

Nu är sommarens OS-spel i Rio äntligen i gång. På Nyfikengrå gör Sune Sylvén en tidsreflektion och summerar: -Världen står inför ännu ett skadeskjutet spel…..Med sina brister är dock de olympiska spelen en av världens främsta sammanbindande länkar. Må vi njuta av spektaklet i ett par veckor!

I USA pågår som bekant ett presidentval. Nyfikengrå har uppmärksammat kampen mellan de två seniora kandidaterna. Nu senast med en intervju som Janne Andersson gjort med Hillary Clintons svenska vän och supporter Maud Olofsson.

I den stockholmska skärgården pågår ett alldeles vanligt liv vid sidan om de stora världshändelserna. Inge Josephson, underhåller även i år oss läsare med vykort om livet på kobben.

Läs, roas och tyck gärna till!

Sommarhälsning från redaktören

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren