Krönika

Redaktörens rader: -Midsommar kan betyda så mycket

Midsommardans av Anders Zorn 1897.

Glad midsommar, säger vi på Nyfikengrå till dig som läser de här raderna!

Förmodligen är du rätt upptagen med att fixa matjesilltårtan, eller förbereda jordgubbsmoussen med sin limesås som vår matskribent Ingrid Eriksson – med Jurek Holzers ljuvliga bilder till – föreslår att vi ska ha på midsommarbordet.

Eller så är du på väg åt något somrigt håll. Sverige är ju bara fantastiskt just nu, grönskan enorm och vädret på vår sida.

Midsommarhelgen är en av de där stora helgerna för de flesta av oss.

Midsommar kan vara något helt annat också.

Till exempel det min morfar Gustav Rosén fick uppleva för hundra år sedan.

Han var chefredaktör för Västerbottens-Kuriren, och som ansvarig utgivare fälldes han i ett tryckfrihetsmål – där juryn i princip var hans politiska motståndare. Som straff fick han sitta tre månader i Umeå kronohäkte. Något som var nästan lika ovanligt på den tiden som i dag.

Uppenbarligen tyckte västerbottningarna att det var en orättvis dom. När han kom ut från fängelset på midsommardagens morgon 1916 togs han emot av runt 3 000 personer, nästan lika många som de 4 000 som på den tiden bodde i Umeå…

Gustav Rosén var en stridbar man – som jag själv aldrig träffat, han dog 1942. Men han hann med mycket i sitt liv. Inte minst satte han Norrland på kartan inom de mest vitt skilda områden.

Omslaget till vår bok: Två systrar om sin morfar Gustav Rosén.

Omslaget till boken.

Nu har Susanna Rosén, en av mina systrar, och jag själv skrivit en bok (Beijbom Books/Bokus) om honom med hjälp av unikt arkivmaterial från Västerbottens-Kuriren och Folkrörelsearkivet i Umeå:

Två systrar om sin morfar Gustav Rosén

med undertiteln

Tidningsman * Riksdagsman * Statsråd * Landshövding *Odlare.

—-

Inget att skryta med

Att tala om tandvård en midsommarafton kanske inte är den bäst tajmade tidpunkten. Men vi kan inte låta bli att nämna något om SEB:s välfärdsbarometer för 2016 som presenterades i veckan.

Sverige halkar ner inom det ena området efter det andra. Tandvården är bara ett, men ett viktigt exempel. Vi låg tidigare på andra plats i Norden, nu ligger vi på fjärde plats. Inte bra.

Vår tilltro till vården är inte heller i topp. Index för vårdkvalitet ligger här hemma på 63 mot värden på över 70 i de andra nordiska länderna.

Fullmäktige special

En lite mer uppiggande nyhet hittar vi i Upsala Nya Tidning. Där föreslår Lars O Ericsson från SPF Luthagen att kommunen inför ett pensionärsfullmäktige för att kunna diskutera frågor som kommer fram i olika kommunala och pensionärssammanhang. Typ äldreomsorg, vårdboende, hemtjänst och problem som framkomlighet och färdtjänst med mera.

En utmärkt idé, tycker vi på Nyfikengrå!

Snabbare än snabb

På vår nya snygga sida (tack för beröm från många håll!!) finns i vanlig ordning mycket smått och gott att läsa. Den uppmärksamme noterar att det även hänt något med sidans snabbhet de senaste dagarna. Helt rätt. Vi har fått en ny uppkoppling, eller server, som gör att man lätt kan bläddra mellan olika artiklar.

Glad, snabb och somrig läsning
önskar vi alla våra läsare

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS1 Tyck gärna till om du har något på hjärtat. Under varje artikel finns numera ett lättillgängligt kommentarsfält Ds

PS2 Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till . Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren