Kollat in SVT:s nya morgonprogram? Det har blivit flashigt värre, med nyhetspuls à la CNN och andra utländska teveförebilder.

Morgonstudions premiär skedde i måndags, och fick rejält med uppmärksamhet i andra medier. Både ris och ros, bland annat sas det ”flåsigt”, ”rörigt” och ”snygg studio”.

Det stora paradigmskiftet handlar snarare om programledarnas ålder. De omtalade 60-plussarna (Claes Elfsberg, Marianne Rundström) är borta, och in i studion har kommit två nya programledarpar, två födda födda på 70-talet, två på 80-talet.

Risken att tappa den trognaste av alla tittargrupper, det vill säga vi som är lite äldre, har redan diskuterats. Framför allt befaras att vår åldersgrupp skräms bort av det ökade nyhetstempot.

För egen del är det just det jag gillar. Programmen har mera nyhetspuls, bättre tempo och de känns mer angelägna.

Den stora stötestenen är programledarna. Fyra personer, och ingen över 50, det kan man kalla rena rama åldersdiskrimineringen. Förr var det bara ”gammalt” i morgonrutan, nu bara ”ungt”. Det borde gå att hitta vägar däremellan.

Dessutom är den ynka textraden som ska förstärka nyhetskänslan längst ner i bild näst intill oläslig. Öka på graden (textstorleken), kolla CNN – där finns en förebild som heter duga.

Ta med oss gamlingar

Apropå ålder. En som passerat de 85 i veckan är sångaren och artisten Carli Tornehave. Han åker fortfarande runt i Sverige och uppträder på olika arenor, nu i höst med till exempel Leif Kronlunds orkester.

Han intervjuades i P4:s radio Sörmland på plats i sin rosa ”täppa” i Stjärnhov och gav bland annat en känga till teve och radio som enligt honom inte tillräckligt tar tillvara på de många äldre artister som finns på banan.

— Om de tog med oss gamlingar i några program skulle de få hur mycket tittare och lyssnare som helst. Det är löjligt och de beter sig så dåligt.

Heja Barbro!

En annan gamling (får man väl säga) är Barbro Westerholm, riksdagens äldsta ledamot med sina 84 år.

Nu har hon nominerats till ännu en mandatperiod av flera personer inom Liberalerna.

Bra gjort av de som nominerat. Se även till att hon får fler åldersrika kamrater med sig!

Berätta om oss!

Nyfikengrå tuffar på. I veckan har vi reflekterat över Anna Kinberg Batras sorti (Aina Bergvall), kommenterat moderaternas partiledarläge (Robert Björkenwall), och bjudit på de senaste heminredningstrenderna (Kerstin Sedvallson).

Förutom förstås Mia Bjelkholms filmtips och Jurek Holzers kreativa matrecept.

Läs och bli berikad. Tyck till, och dela på sociala medier. Tala om för dina vänner att vi finns.

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.