Krönika

Redaktörens rader: -Nio av tio nöjda med sin hemtjänst

Ill: sxc.hu

Allt är inte mörkt och dystert i den svenska äldrevärlden. I veckan presenterade socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting årets jämförelser av vården och omsorgen om äldre.

Där kan man läsa sig till mycket. Bland annat att 89 procent av de som har hemtjänst är nöjda med vad man får. Inte illa.

Nästan lika bra resultat har den boendeform som kallas särskilt boende. Där säger 82 procent av de som svarat att de är nöjda.

Egentligen rätt fantastiska siffror med tanke på allt klankande som förekommer till och från. Då är det lätt att tro att missnöjet gäller var och varannan så kallad hemtjänsttagare…

Kanske skulle siffran bli ännu högre om den som bor hemma slapp möta så många olika personer. I genomsnitt är det 15 hemtjänstanställda som gör besök under en tvåveckorsperiod. Det är ungefär detsamma som förra årets mätning, konstateras i rapporten.

Har man oturen att bo i ”fel” kommun kan det bli så många som 23 personer, medan man kommer undan med ”bara” sju i ”rätt” kommun.

Bäst i landet är Täby. Thomas Nilsonne (M) som är ordförande i socialnämnden, kommenterar sin kommuns placering så här i ett pressmeddelande:

– Jag är glad att Täby har det bästa resultatet i Sverige när det gäller personalkontinuiteten i hemtjänst för äldre. Det är viktigt för de flesta hemtjänstkunder att inte behöva träffa så många olika personer.

Och vem håller inte med honom? Att ha så få personer som möjligt i sitt hem när man är beroende av hjälp är väl något som alla kan skriva under på…

—-

Non Violence utanför FN. Foto: en.wikipedia.org.

Non-Violence utanför FN. Foto: en.wikipedia.org.

Reuterswärd – inte känd från tv

Nu till något helt annat, som det brukar heta.

En konstens nestor har gått ur tiden. Carl Fredrik Reuterswärd dog i tisdags och uppmärksammas nu över hela världen. The Guardian är bara en tidning i mängden: Knotted gun sculptor Carl Fredrik Reuterswärd dies at 81. Alltså han med fredsskulpturen Non-Violence – revolvern med en knut på pipan – som i en version står  utanför FN-huset i New York.

På hemmaplan var det lite si och så med rapporteringen. Upprördheten på t ex Facebook är stor över att hans bortgång bara omnämndes i korta ordalag i SVT:s Kulturnytt, medan artisten Olle Ljungströms död fick ta betydligt mer plats i nyhetsflödet.

Vad är väl en världsberömd 81-åring – som de unga tv-tittarna kanske aldrig hört talas om – mot en 54-åring känd från svensk tv?

—-

Politiker borde ta itu med barnäktenskap

På Nyfikengrå tycker Sigfrid Leijonhufvud till i en politiskt laddad fråga:

– Kan vi inte låta folk få hälsa på det sätt som de själva är bekväma med?

-Däremot finns det allvarliga frågor som politikerna inte vill eller törs ta itu med….Det gäller exempelvis barnäktenskap, hedersmord  och kvinnlig omskärelse.  Enligt mången barnläkares mening också manlig omskärelse som ingen politiker ens vågar nämna.

Sune Sylvén tycker till om den senaste supporterskandalen inom fotbollen:

–  Nog skulle kontrollerna kunna öka med professionella vakter, som skulle utföra verkliga visitationer av åskådare i stället för de symboliska som nu sker

Ann Pettersson har rest runt i Etiopien, och ger goda råd även för den som inte vill besöka landet.

Och mycket mer därtill!

God läsning och solig långhelg

Ingrid Lindgren

Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren