Ibland häpnar man över nyheter som dyker upp i medieflödet. Vad sägs till exempel om att var tredje äldre person som läggs in akut på sjukhus har hamnat där på grund av läkemedelsbiverkning?

Och en annan nyhet: Fyra av fem äldre patienter har problem som är kopplade till läkemedelsbiverkningar. Det vill säga de blir sjuka av de mediciner som skulle göra dem friska…

En professor i Lund, Patrik Midlöv, som också är distriktsläkare vid vårdcentralen Tåbelund i Eslöv, har upprörts över detta faktum och gjort flera studier för att förstå vad det är som händer. I en podd för sajten vetenskaphalsa.se konstaterar han att de som är allra skörast får flest läkemedel, men tål dem minst.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

En bov i dramat är apotekets system för att expediera läkemedel i speciella dosförpackningar – Apodos. Det är utformat för att öka patientsäkerheten men flera studier visar att det i stället är en riskfaktor och kan leda till felmedicinering.

– Vi kunde visa att det i genomsnitt blev fel på två läkemedel varje gång en patient bytte vårdform, säger Patrik Midlöv. Det vanligaste felet vid utskrivning är att läkemedel felaktigt tillkommer vilket ökar risken för återinläggning, fler läkemedelsrelaterade besök hos primärvården och kan i värsta fall leda till döden.

Politiker – ät er äldremat!

Ett annat område där det syndas på många håll är maten som serveras äldre på deras boenden. Jöran Rubensson, förre ordföranden för Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, skriver i ett debattinlägg i Expressen om ännu ett matlarm med dålig och smaklös mat på ett äldreboende i Göteborg:

-Det finns omfattande kunskap om vad äldre bör äta för att hålla sig friska. Ett boende där det ges tid att i lugn och ro äta god och näringsrik mat är ett bra boende. Och gemensamma måltider, i kombination med trevligt utformad måltidsmiljö är rena hälsokuren och ett steg mot bättre hälsa.

-Trots dessa kunskaper bedöms mer än hälften av de boende inom äldreomsorgen vara i riskzonen eller drabbad av undernäring, enligt Socialstyrelsens statistik. Det medför ofta negativa följdverkningar som depression, fallolyckor och ökad infektionskänslighet. Samt fyra gånger ökad risk att dö.

Jöran Rubenssons slutkläm är att bättre mat till äldre skulle spara samhället stora summor. Samtidigt som han uppmanar politikerna själva att äta den mat som serveras.

Bra förslag. Nog med förslag.

Matglädje finns

Företagsjätten Arla gör på sin kant mycket för att höja kvaliteten på äldrematen. I mattävlingen Arla Guldko/Bästa seniormatglädje för 2018 har tre finalister utsetts: Igelkottens restaurang, Katrineholm, Tre Stiftelser, Göteborg och Vardaga Silverpark, Täby. Grattis till alla tre, säger vi.  Vinnare tillkännages vid en finalgala i Stockholm den 3 maj.

– Man blir varm i hjärtat av att se allt engagemang som läggs ner för att skapa matglädje för våra äldre. Eftersom de gamla inte har så stor valmöjlighet utan äter alla sina måltider på sitt boende, blir maten särskilt viktig. Matglädje handlar om så mycket mer än bara maten. Det är mycket runt omkring som bidrar till matglädjen vilket vi kan se många kreativa exempel på bland bidragen, säger Hanna Skuncke, ansvarig för kategori Bästa seniormatglädje.

Läs oss!

Nyfikengrå gör vad vi kan för att uppmärksamma bra och dåligt i vår värld, det vill säga den värld som befolkas av oss som fyllt 60.

Välkommen att läsa oss på hemsidan, tipsa andra om oss och kommentera det vi skriver om!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS. Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän. DS