Krönika

Redaktörens rader om Almedalen: nu kommer vi äldre

I morgon startar årets omgång av Almedalsveckan. Foto: lansstyrelsen.se.

I morgon brakar den loss, årets Almedalsvecka i Visby. Trots en del rökpuffar om ett  svalnande intresse bland politiker och makthavare märks det knappast i programmet. Fler än 4 000 arrangemang är klara än så länge, och det är drygt 200 fler än förra året.

För oss lite äldre är den här veckan snäppet intressantare än tidigare. För första gången någonsin har de tre stora pensionärsorganisationerna (PRO, SPF Seniorerna och SKPF) med runt 850 000 medlemmar slagit sig samman för att skapa en stark opinion inför nästa års allmänna val.

Under namnet Arena äldreforum ordnas ett antal seminarier tillsammans med News 55, där det första ägnas åt att presentera vilka frågor man kommer att jobba tillsammans med.

Det här är ett initiativ som säkerligen applåderas av många, både medlemmar och andra. Äntligen, kan vi hoppas, skapas en kraft att förändra och påverka som kanske räcker ända in i Pensionsgruppen (de fem riksdagspartiernas arbetsgrupp för pensionssystemet) och in i riksdagsbänkar och på regeringstaburetter.

En intressant satsning är utfrågning av partierna ett i taget om vad man vill med pensionerna. Först ut, redan nu på måndag 3 juli, är Liberalernas representant i Pensionsgruppen Mats Persson. Sedan följer de övriga fyra – C, S, M, Mp – med Miljöpartiet sist i raden den 8 juli.

Gävle gör tvärtom – och alla blir nöjdare

Mycket gnäll är man van vid att höra om hemtjänsten. Personal springer som tättingar mellan sin uppdrag, många sjukskriver sig, det är stor omsättning, och den grupp det handlar om – de äldre i sina hem – brukar inte alltid rosa denna samhällsservice.

Det finns motbilder. I Gävle till exempel. Där har man testat en ny arbetsmodell som ger personal bättre arbetsmiljö och nöjdare äldre.

Det är en hemtjänstavdelning i stadsdelen Bomhus som fått fria händer att tänka nytt och blivit så framgångsrik att modellen nu sprids i Gävle kommun.

För ett år sedan inledde en pilotgrupp arbetet. Målet var att ändra på det som upplevdes som negativt. De äldre skulle få träffa samma personer och de anställda skulle bli mer delaktiga.

– Vi försökte bygga ihop besök utifrån kundernas önskemål. I stället för att sprida ut besöken över flera dagar kanske någon ville ha ett längre besök en förmiddag. Dessutom väljer vi personer med rätt kompetens för varje kund så att de ska känna sig trygga i att de vet vad de gör, förklarar Viktoria Persson som är enhetschef på Bomhus hemtjänst för Gefle Dagblad.

Den nya modellen har, enligt omvårdnadsnämnden, lett till högre kontinuitet och kvalitet, minskad sjukfrånvaro, nöjdare kunder och anhöriga samt en ekonomi i balans.

Som om inte detta är nog fick hemtjänsten i Bomhus häromdagen ett fint pris av kommunen, Gävles omvårdnadsnämnds Diamantpris, för att man tagit fram en ny arbetsmodell som bättre passar både hemtjänsttagare och personal.

Heja Bomhus, heja Gävle!

Sommartid, kristid

Några dagar till och den första av tre sommarmånader är förbi. Nu går vi in i det som brukar generera värsta krigsrubrikerna på tidningarnas förstasidor: Kris i sjukvården, personalbrist, stängda vårdplatser, inställda operationer med mycket mera.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren intervjuades i SvD i veckan och konstaterade att det kaos som uppstår i den svenska sjukvården under somrarna inte finns i andra jämförbara västländer.

Måste det vara på detta sättet? Varför kan inte sjukvården fungera bättre, både nu under sommaren och under resten av året??

Nyfikengrå undrar, och tänker skicka frågorna vidare till några som kanske har svaren.

Följ oss på Nyfikengrå! Skicka in din kommentar till [email protected] om du vill delta i debatten!! Eller skriv direkt i kommentarsfältet.

God somrig läsning

önskar
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren