Krönika

Redaktörens rader – Om blickar kunde mötas

Foto: Gillette.

Sedan ett tag tillbaka har jag en hangup. På människor som inte verkar bry sig. Den beror säkert på att jag numera befinner mig i den övre åldern, dvs en bra bit över 60, och har rotade föreställningar om hur man bör bete sig i allmänna sammanhang.

Som härom dan på morgonrundan. En kvinna – typ medelålders – med hund kommer emot mig. Det är bara vi två, men hon väljer att titta rakt fram. Jag försöker få kontakt – tycker det vore trevlig med åtminstone ett ögonkast – men icke. Hennes min och hela hållning är onåbar.

I hissen till köpcentret i den fina förorten några timmar senare står en kvinna i ungefär samma ålder som tittar intensivt i sin mobil från det vi kliver in tills hon går ut. Bara hon och vi två. Om blickar kunde mötas. Näe….

På väg ut ur hissen längst ner i huset får vi nästan slå oss ut. Det väller in folk som inte har tid att vänta på att hissen töms. I täten är – återigen – en kvinna i den där åldern mitt i….

Prisbelönt rakning

Apropå blickar. I nyhetsflödet på twitter dyker det upp en prisbelönt reklamfilm om en ny sorts rakhyvel (av det amerikanske rakföretaget Gillette) som är till för att hjälpa en person som inte klarar av att raka sig själv. Exemplet man visar är ur verkliga livet.

En medelålders son rakar sin strokesjuke pappa. Blickarna som möts mellan de två är bara så berörande. Filmaren Kristian Rex är själv son och sonson till de två. Här är länken..

Reklambyrån Grey i New York och Gillette fick ta emot utmärkelsen Cannes Gold i början av juni.

Rättvisa bolån

Att låna pengar kan man behöva oavsett vilken ålder man befinner sig i.

Att få lov att låna kan vara en helt annan sak.

Låneföretaget SBAB har i veckan meddelat att man tar bort en schablonregel som infördes i början av året. Nämligen att löntagare som går i pension beräknas få sin inkomst minskad med 30  procent, vilket lett till att många 60-plussare nekats lån.

Nu konstaterar SBAB att ”kunder blivit orättvist behandlade”.

Så bra. Frågan är bara varför inte banken kom fram till detta innan man införde denna regel…

Sätt betyg på din hemtjänst

Vad sägs om en app där man kan sätta betyg på sin hemtjänstpersonal? Det här är något som inte finns i Sverige än utan i USA, berättar Lill Jansson på sin äldreomsorgsblogg:

– Många privata hemtjänstföretag låter helt enkelt kunderna betygsätta omsorgspersonalen, inom lite olika områden. Hur man uppfattar den rena omvårdnadskompetensen, hur trevlig personen är, om personen kommer i tid osv. Och allt görs på ett fullständigt självklart sätt, inga krusiduller. För om människor tycker det är intressant att veta vad andra tycker om en restaurang eller ett hotellrum eller om en chaufför, är det ju inte direkt mindre viktigt att veta vad andra tycker om den man ska släppa in i sitt hem för att få hjälp med det som är personligt och inte sällan privat.

Lill Jansson är övertygad om att den här möjligheten att sätta betyg digitalt kommer att komma även till Sverige, förr eller senare.

Och ja, varför inte?!

Gamla bilförare

Nyhetsveckans mesta debatt om oss lite äldre har handlat om hur vi ska kontrolleras som bilförare.

Sven-Eric Bergström har sin egen bestämda uppfattning. Läs hans inlägg på Nyfikengrå! Vad tycker du själv? Skriv och berätta – det finns ett kommentarsfält under varje artikel. Eller så skickar du dina rader till [email protected]

God läsning och tyckning!

önskar
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren