Folk, Skrivit, Tyckt

Redaktörens rader: -Om det inte vore för alla gamla…

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Bilden av Sveriges framtida ekonomi är ljus. Om det inte vore för alla de där gamlingarna.

Ungefär så kan man läsa – med ett litet leende på läpparna – veckans stora rapport, huvudbetänkandet från Långtidsutredningen 2015, som i sina stora drag presenterades i SvD av projektledarna Helen Forslind och Lars Davidsson.

Att medellivslängden fram till 2060 ökar med fem år för kvinnorna och sex år för männen har vi hört förut. Liksom att andelen som ska tas hand om och sörjas för bara blir fler och fler.

Inte så konstigt att vi – gruppen äldre – är en av samhällets stora framtidsutmaningar, förutom ökad digitalisering och klimatförändringar.

Eja, vad vi ställer till med genom att inte dö snabbt nog….

Männen tjänar 6 000 mer

Det tänks också nytt och friskt kring frågan hur samhället ska få äldre personer att vara kvar på arbetsmarknaden, jobba mer och längre.

– Själva arbetet måste bli mer attraktivt i sig. Människor måste helt enkelt vilja stanna kvar längre på jobbet för att det är roligt och stimulerande.

När man väl lämnat arbetslivet bakom sig är det inte lönen utan pensionen som trillar in på bankkontot. Då blir det uppenbart vad man slitit sig fram till under sina yrkesår. En del går nöjda ut i pensionslivet, andra undrar om det var värt det. Ofta går skiljelinjen mellan män och kvinnor.

Inom Pensionsgruppen drivs sedan i somras projektet Jämställda pensioner som ska redovisas i början av nästa år.

Redan nu har man presenterat siffror som talar sitt tydliga språk. När tjänstepensionerna räknas in ökar avståndet mellan mäns och kvinnors pensioner kraftigt.

– I den allmänna pensionen får kvinnor 30 procent lägre pension än männen, ser man enbart till tjänstepensionen är skillnaden 50  procent, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till DN:s Maria Croft.

Män får drygt 6 000 kronor i månaden mer i pension än kvinnorna. – Det är inga små tal det rör sig om och det är allvarligt att det ser ut så.

”Årsrik bättre än gammal”

Nyfikengrå tuffar på. Veckans mest lästa står Ami Lönnroths artikel om Barbro Westerholm för. Vid ett föredrag nyligen slog hon ännu ett slag för begreppet årsrika (i stället för gammal, pensionär mm).

Andra har fastnat för Monika Olin Wikmans krönika om Karl Ove Knausgård och kampen om att erövra en identitet, att bli människa.

Eller artikeln om banken som lär ut digital pengahantering till sina äldre kunder.

Som vanligt har vi också publicerat ett finurligt recept av Jurek Holzer, en sallad som tillreds under tonerna av Time after time.

Lättare att hitta

Har du förresten noterat vad som hänt i högerspalten? Där har Jan Zettergren skapat nya symboler, eller knappar, för att göra det enklare att hitta till sidans alla publicerade artiklar i olika ämnen. Nu finns där böcker, mat, filmer, videointervjuer, sport och språk samlade var för sig – så praktiskt, eller hur!

God läsning och tittning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS Tryck här om du vill ha redaktörens rader direkt till din epostadress.

Om du vill bidra med en slant för att stödja Nyfikengrå gör det här. DS

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren