Krönika

Redaktörens rader om en skolmatstrend

Foto: Karlskrona.se

Vad sägs om att gå till skolan och äta lunchen där? Nyfikengrå anar en trend som sprider sig så sakteliga över landet, från Trelleborg i söder till Skellefteå i norr.

SVT rapporterade nyligen om Karlskrona kommun som nu beslutat bjuda in pensionärer att äta samma mat som eleverna till rabatterat pris, 60 kr, på 16 utvalda skolor.

I Stockholmskommunen Huddinge är flera skolmatsalar öppna för pensionärer. För det facila priset av 39 kronor får man varmrätt, smör och bröd, dryck och sallad.

I grannkommunen Haninge är det samma sak: 65-plussare är välkomna att äta varmrätt, smör och bröd, dryck och råkost. Här kostar det 46 kr. Inget dåligt pris det heller.

Vi har även sett ett medborgarförslag från Gislövs läge i Trelleborg att ge äldre möjlighet att äta lunch och även få tillgång till delar av Serresjöskolan när inte eleverna använder den. ”Det skulle bli ett lågt pris för kommunen samtidigt som det skulle glädja många äldre i orten.”

Bra initiativ, som ännu fler kommuner borde nappa på. Må vågen sprida sig ännu mer!

Även män äter nyttigare

Mat för äldre trendar på ett annat, och intressant sätt. De senaste fem åren har sex av tio seniorer ändrat sina matvanor till det bättre. Detta enligt den så kallade SeniorBarometern som undersöker hur vi seniorer lever våra liv.

6 200 personer har medverkat i den senaste undersökningen som visar att det är männen som ändrat sina matvanor mest, eftersom kvinnorna uppger att de äter ungefär lika nyttigt som för fem år sedan

Det är hela 57 procent som säger att de äter nyttigare mat i dag jämfört med för fem år sedan. 13 procent säger att de ”alltid” tänker på vad de äter, 66 procent att de ”oftast” tänker på det.

I princip ingen svarar att de bryr sig mindre…

Läs läs!

Nyfikengrå tuffar på. På hemsidan finns gott om läsning och kloka åsikter i olika aktuella frågor. Till exempel Robert Björkenwall och Jaan Ungerson som skriver om demokratin apropå SVT:s satsning ”Länge leve demokratin”, Sune Sylvéns tankar om Davis Cup vara eller icke vara och Sigfrid Leijonhufvuds kritiska synpunkter på en intervju om #metoo med Alexander Bard i SvD.

Dessutom – gå gärna in på vår specialsida med Videointervjuer. Där finns länkar till de filmade intervjuer som Gunnar Magnusson gjort med många olika personer för Nyfikengrå. Nu senast med förre ambassadören Erik Cornell, Sveriges och Europas första diplomatiska representant i Nordkorea.

Glöm inte att tycka till, dela på sociala medier och tipsa om vårt nyhetsbrev!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren