Krönika

Redaktörens rader om farliga vägar

Foto: Ingrid Lindgren.

Dagen börjar med en uppmaning per mejl från goda vänner:

– Promenera inte efter Norrvikens Strand. En av våra vänner blev överfallen och svårt skadad där häromdagen.

De vet att det är ungefär där jag brukar ta långa kontemplativa promenader, och vill nu varna mig.

Att det skulle vara en farlig plats är omöjligt att begripa. Det är en lummig gångväg i Sollentuna alldeles vid vattnet och långt från stadens brus. Här möter man enstaka hundägare, en och annan barnvagnsmamma och kanske någon joggande hurtbulle. Hur kan något sådant hända i denna rofyllda miljö?

Kvinnan hittades vid strandkanten strax norr om ”min” promenadväg medvetslös och med en blodig skada i huvudet. Hon misstänks ha blivit attackerad. Inga misstänkta finns än så länge, kvinnan själv har ännu inte kunnat höras av polis.

Nu är frågan, vågar man gå där i fortsättningen? Hur mycket ska rädslan få styra?

Demensbyar – ja tack

Inom området demens och vård händer saker som vi snappar upp. Till exempel har Vellinge kommun bestämt sig för att skapa Sveriges första demensby som helt ska anpassas till personer med så kallad kognitiv svikt.

Så här beskrivs Månstorps ängar som det nya boendet heter:

”Inom- och utomhusmiljön ska stimulera alla sinnen. Här ska finnas promenadvägar som leder tillbaka hem, och som har gott om bänkar där man kan vila. Det ska finnas affär, skönhetsanläggning, motionsanläggning och pool med bastu. I restaurangen ska de boende kunna välja bland rätter som de känner igen och längtar efter.”

Förebilderna har man hittat i Nederländerna och i Danmark, där demensbyar finns sedan tidigare. Om exemplet i Vellinge faller väl ut kan det säkert tjäna som inspirationer för andra kommuner.

Influensavaccin inte alltid så bra

Uppmaningarna har varit legio inför vinterns influensavåg: – Gå och vaccinera dig, du som är lite äldre.

Nu kommer forskning som konstaterar att influensavaccin inte alltid  fungerar så bra på gamla människor. Det är våra antikroppar som med tiden blir sämre på att anpassa sig till nya virus, har några amerikanska forskare kommit fram till.

Helt verkningslöst/meningslöst är det nog inte att vaccinera sig. Men det är nu ett fastlagt faktum att immunförsvaret vartefter åren går får svårare att försvara sig mot främmande smittor.

Det berättade reportern Sara Sällström i ett nyhetsinslag i Vetenskapsradion häromdagen. Kan vara bra att veta inför nästa influensasäsong…

Ditt eget rum + Nyfikengrå = sant

Den som följt Nyfikengrå veckan som gått vet att Gunilla Lindahl i ett reportage berättade om det lilla förlaget som nappade på idén att ge ut böcker skrivna av mogna debutanter. Den modiga förläggaren heter Clas Kjellin och satsningen har döpts till Ditt eget rum, där bland annat vår egen Monika Olin Wikman fått se sin första bok komma ur trycket, Åkerfjäril.

Clas Kjellin. Foto: Gunilla Lindahl.

Han bjöd även in Nyfikengrå för att vi skulle få chansen att berätta om oss, den enda nättidningen av och för seniorer i sitt slag i Sverige. Tack för att vi fick komma, säger vi!

God läsning önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren