Folk, Krönika

Redaktören om Helsingborgsseniorer som ryter till

Riksdagens plenisal efter parti 2014, där 2,6 procent är äldre än 65 år. Ill: scb.se.

”Ungefär 25 procent av stadens medborgare är seniorer. Demokratin kräver då seniorrepresentation i motsvarande grad!”.

Pensionärerna i Helsingborg går ut skarpt för att få bukt med den dåliga representationen av äldre i stadens kommunfullmäktige.

Åtta ålderspensionärer kom in i förra valet, vilket långt ifrån motsvarar andelen äldre i kommunen. Ordföranden i PRO:s samorganisation i Helsingborg Bo Pettersson är i en intervju i Helsingborgs dagblad mycket kritisk till att det inte blev fler.

Vad gör ni om partierna inte skärper sig inför valet 2018?

– I första hand vill vi få en ändring till stånd. Bryr de sig inte kan man gå vidare och driva frågan.

Enligt tidningen har socialdemokraten Jan Andersson föreslagit partiets centrala kongress och den skånska distriktskongressen att valsedlarna inför nästa val bättre ska återspegla åldersfördelningen i väljarkåren.

Ålder Röstberättigade  Valda till riksdagen
18-29 år  19,0 %  10,6 %
30-49 år  31,4 %  49,0 %
50-64 år  23,4 %  37,8 %
65+ år  26,3 %  2,6 %

* Tabellen redovisar endast svenska medborgare folkbokförda i Sverige. Tabell: scb

Tummen upp för seniorernas kamp i Helsingborg!

Lite medkänsla efterlyses

En stor möbelbutik kan betyda mycket. Till exempel en praktisk och billig mötesplats för äldre. För ett par dar sedan dök nyheten upp om de dejtande pensionärerna i Shanghai som två gånger i veckan haft Ikeavaruhuset som träffpunkt.

De har köpt en kopp kaffe och ”tillbringat en hel dag med att bara konversera andra”.

aikDet här har fått varuhusledningen att se rött. Vill man inte äta, har man ingen rätt att sitta där. Gamlingarna sägs ha uppträtt ociviliserat och olagligt.

– På McDonalds finns det knappt några som är jämngamla. Det säger 86-årige Qiu till Global Times, och konstaterar att det är svårt att hitta andra lämpliga billiga ställen.

Nu får de stöd från sociala medier, där väcks sympatierna för deras sak. ”De är ensamma och om något borde varuhuset visa medkänsla”.

Kanske kan nätets sympati räcka – vi får se.

En förödande dröm

Dags att ta ansvar för äldrevården var rubriken på ett debattinlägg i DN häromsistens. Det var sjuksköterskan Lotta Stenvall som skrev. Hon är specialistutbildad och har arbetat med äldre sedan gymnasietiden, nu är hon 54. Här är en liten del av hennes inlägg:

”Visst finns de goda exemplen men min uppfattning om vad som skett de senaste decennierna är solklar. Man har demonterat hela äldrevårdssektorn och våra äldre får inte den vård och omsorg vi är skyldiga att ge dom!

Det största misstaget enligt mig är avvecklandet av ålderdomshemmen, som försvann med visionen att våra gamla ska bo hemma. Nog så vacker dröm men i SÅ många fall förödande.

Börja nu för en human äldrevård

SVT:s dokumentärsatsning Sveriges bästa hemtjänstrullar på. Två avsnitt återstår av totalt fyra. På Nyfikengrå skrev Monika Olin Wikman efter det första programmet: – Fötterna har fastnat, armarna viftar för att man ska kunna hålla sig uppe, men det finns ingen riktning och inga steg framåt.

En av flera som kommenterat krönikan är Ulla Orring som tycker att ”vi måste samla alla goda krafter! Nu är det så många ”makthavare” av olika slag – kommun, landsting, stat – och alla skyller på varandra! Nu sparas på hemtjänst i kommunen samtidigt som regeringen skryter över de miljoner man delat ut till kommunerna! Nej – det går inte att vänta – gräv där du står! Börja nu för en human värdig äldrevård!”

Läs detta och mer därtill på Nyfikengrå, en tidning på nätet för 60-plussare.

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren