Krönika

Redaktörens rader om köpglada seniorer…

Foto: viddinsida.se.

Julen närmar sig  med stormsteg, och med den stressen att hinna köpa klapparna,  laga maten, och allt det där man föresatt sig för att även denna jul ska bli så optimal som det bara går.

Pengar verkar inte vara någon smal sektor. Enligt en nygjord undersökning av Seniorbarometern köper vi seniorer julklappar för nästan tio miljarder. Eller 3 200 kronor per person, en ökning med sju procent sedan förra året.

Däremot önskar vi oss inget själva.  Nja, kanske en upplevelsegrej eller en bra bok då….

…men inte alla

Det här gäller som bekant inte alla. En stor grupp som lever långt utanför denna konsumtionsvärld är de hemlösa, där de som är lite äldre kan räknas i tusental.  I Socialstyrelsens kartläggning av hemlösheten förra året kom man fram till att en tredjedel av landets drygt 33 000 hemlösa personer är över 50 år.

Nu tas initiativ både här och där för att göra en insats.

Till exempel i Kristianstad där kommunens härbärgen inte räcker till. Och där ett gäng eldsjälar nu tänker omvandla ett ödehus till hem för äldre hemlösa, rapporterar SVT Nyheter.

– När jag hörde att det finns gamla pensionärer som inte får plats på äldreboenden, så ser jag det här och har en bild av vad det kan vara förklarar Maj-Britt Sjöberg.

Stockholm satsar

I Stockholm jobbar åtta socialsekreterare i ett uppsökarteam för att hitta personer som lever i hemlöshet, berättar tidningen Metro. Sedan i somras har man ett särskilt fokus på personer över 55 år.

– Målet är att nå en hållbar boendelösning. Att ge dessa personer en samlad bedömning och fullbordad utredning om vad de har för slags behov. Många har en pension men uppsökarnas bild är att många också har andra stödbehov som personen själv kan ha svårt att lyfta fram, som själv kan vara svår att bedöma, säger Sofia Månsson biträdande enhetschef för uppsökarteamet till tidningen.

Hittills har man skapat 50 kontakter med personer över 55 år, och 27 personer över 65 år.


Vid de äldres sida

Vid din sida är en frivillig organisation med liknande inriktning, att söka upp och hjälpa hemlösa äldre på olika sätt.

– När man ser äldre människor som letar i papperskorgar gör det ont i mitt hjärta, sa initiativtagaren Jeanette Höglund nyligen i en intervju i Expressen.

Nu har Vid din sida fått till ett samarbete med ett Scandic-hotell i Stockholm där ett antal hemlösa ska få bo över jul.

– Det kommer att bli mysigt och jättekul! De äldre kommer att få gott julkäk när de kommer dit, och sen får de välja mat från menyn också. De får vara inomhus när det är som jobbigast.

– Vi litar inte på att politikerna ska ta hand om det här.

Ingrids bästa recept

Apropå gott julkäk – på Nyfikengrå bjuder Ingrid Eriksson på några av sina bästa julmatsrecept: en sillsallad, köttbullarna och så lite julgodis.

Läsgodis av diverse slag bjuder vi såklart också på. Gå in på Nyfikengrå och se vad du hittar där!

God jul

önskar redaktören 
Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren