Veckans ros ger vi till ett par myndigheter, Konsumentverket och Patent- och marknadsdomstolen. Tack vare dem har Svenska Elbolaget Försäljning AB och Svenska Telebolaget AB dömts för överträdelser av bland annat marknadsföringslagen sedan deras telefonsäljare lurat äldre personer, många över 80 år, att nappa på el- och telefonabonnemang som de inte ville ha.

– Det är upprörande att höra hur säljarna har gått på de äldre. Många har inte kunnat freda sig, de har bett att få avsluta samtalet, men säljaren har bara fortsatt att pressa på. Trots att de uppringda inte har beställt något abonnemang har de fått en faktura på posten, säger Carolina Andersson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Förhoppningsvis en dom som sätter p för fler telefonlurendrejerier.


PRO, SPF Seniorerna och SKPF kräver…

I förra veckans nyhetsbrev berättade vi om ett nytt samarbete mellan de tre pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF. I Almedalen presenterades häromdagen en gemensam kravlista till politikerna:

Man kräver:

  • Att beskattningen ska vara rättvis.
  • Att pensionerna inte ska kunna sänkas.
  • Att ingen ska ha en pension under EUs relativa fattigdomsgräns.
  • Att pensionerna ska vara jämställda.
  • Att bostadstillägget ska höjas.
  • Att pensionssystemet ska utvärderas.

…men bryr sig politikerna?

Framtiden får utvisa hur intresserade politikerna är av pensionärernas gemensamma framstöt.

I en rapport med rubriken Äldrefrågor fortsatt på undantag har PRO gått igenom hur till exempel äldrefrågor debatterats i riksdagen de senaste fem åren.

Resultatet är rätt nedslående. Antalet interpellationer har varierat mellan 7 och 27 åren 2012-2016. Under det pågående riksdagsåret är det hittills bara 3 (tre) som lämnats in…

På motionssidan är det minst lika dystert. Där har antalet motioner legat på 40-41 åren 2012-2014. Riksdagsåret 2015/16 sjönk antalet till 16, och i år ligger antalet så här långt på 20. Alltså en halvering på några få år.

PRO skriver:

-Alla är överens om frågans vikt men politiskt är det inte mycket som händer. När äldreomsorgen diskuteras är det ofta som en del i andra frågor som till exempel valfrihet och vinster i välfärden. Med tanke på äldreomsorgens vikt i dag och i framtiden är det anmärkningsvärt att den inte får en större plats i den politiska diskussionen.

I Almedalen värnas demokratin

På Nyfikengrå har vi uppmärksammat politikerveckan i Almedalen med en krönika av Kersti Kollberg: ”…den här veckan i början på juli innebär ett erbjudande till var och en av oss alla att gratis delta i seminarier och lyssna på föredrag eller kolla utställningar och dessutom kunna stöta ihop med personer som annars bara ser i massmedierna. Det demokratiska samhället värnas.”

Monika Olin Wikman skriver i en annan krönika om det förändringsarbete som pågår inom den svenska sjuk- och hälsovården: ”Varför skulle det gå att förändra sjukvårdens struktur denna gång?”

Barbro Hultman bjuder på personliga minnen av en kvinna som gått bort, överhovmästarinnan Allice Trolle-Wachtmeister.

Och så har vi publicerat en krönika av vår nye skribent, Lennart Lundquist.

God och glad sommarläsning

önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Passa på, stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här eller om du redan är prenumerant, skicka länken till en vän.