Folk, Lyssnat, Sagt, Tyckt

Redaktörens rader. Om nationalstaten och den fattige pensionären

Ill: sxc.hu

Ill: sxc.hu

Det är skillnad på en fattig pensionär i Malmö och en flykting från Syrien. Ungefär så sa historieprofessorn Lars Trägårdh i ett av de mer givande samtalen på länge om flyktingfrågan och framtiden.

Diskussionen som fördes mellan tre kloke män i radions Studio ett i förra veckan tog upp övergripande frågor på ett ovanligt mångfacetterat sätt om det som numera berör varenda svensk.

Förutom historieprofessorn deltog en migrationsprofessor, Stefan Jonsson, och en doktor i nationalekonomi, Tino Sanandadji.

Själva utgångspunkten var den svenska välfärdsmodellen. Hur påverkas den på lång sikt av den pågående flyktinginvandringen, störst någonsin i den svenska historien, som en av professorerna sa?

Intressantaste resonemanget stod Lars Trägårdh för. Han menar att det finns två ideal som krockar med varann:

Det ena är det klassiska medborgarskapet, eller folkhemstanken, som går ut på att vi jobbar, betalar vår skatt och förtjänar våra rättigheter. Alltså det som ryms inom själva nationsbegreppet, i landet Sverige.

Det andra är ett mänskligt rättighetsskäl, där prio ett är – nästan – öppna gränser och en generös inställning till flyktingar. Begreppet nationalstat blir något negativt och exkluderande.

Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus tog upp frågeställningen i en krönika dagen därpå:

– Förutsättningen för att Sverige ska kunna och vilja ta emot ”flyktingen från Syrien” på ett bra sätt är att landet fungerar väl. Förutsättningen för det är att samhällskontraktets legitimitet bibehålls. Förutsättningen för det är att staten gör sin plikt mot ”fattigpensionären från Malmö”.

Någonstans känns det som om debatten är på väg att få nyanser i mer än svart och vitt.

Frågan om pensionsåldern väcks till liv igen

När ska vi gå i pension? Pensionsåldern är en ”kär” gammal fråga som nu väckts till liv igen av den rödgröna regeringen. Förslaget är att lägsta åldern för att börja ta ut allmän pension höjs till 62 eller 63 år. Och att det blir möjligt att jobba till 68 eller 69 är, om man nu skulle vilja det.

Det politiska käbblet är redan i full gång. Om det blir något riksdagsbeslut redan före valet 2018 återstår att se.

Vad som är klinkende klart är att en och annan jobbar betydligt längre än så.

– Vi är många 40-talister som inte vill checka ut. Så sa till exempel tv-profilen Clas Elfsberg i en intervju med Janne Andersson för några veckor sedan. Nu har Janne intervjuat Christina Jutterström i en ny intervjuserie, Vad gör du nuförtiden?

Hon har fyllt 75 år och varvar ett antal styrelseuppdrag med barnbarnspassning. Under flera decennier verkade Christina som chefredaktör, VD och publicist vid de stora medieföretagen i Stockholm.

Veckans krönikörer – Sune Sylvén, Siv Strömquist och Monika Olin Wikman – har reflekterat över vitt skilda ämnen: Stockholm Open, maskulina och feminina böjningsformer och en skuta som åker hit och dit på vågorna…

Läs krönikorna på Nyfiken Grå så förstår du mer!

God läsning och tittning!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

PS.
Passa på och stöd Nyfiken Grå, läs här hur du kan hjälpa till.

Vill du också prenumerera på vårt nyhetsbrev? Gör det här – eller om du redan är prenumerant – skicka länken till en vän.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren