Krönika

Redaktörens rader om sparkrav och små maskar

Masken c-elegans som ska hjälpa forskarna att förstå varför muskler förtvinar.

Någon som minns vad partierna sa om äldrepolitiken inför valet i höstas?

Jodå, det lovades guld och gröna skogar, med variation på tema beroende på vilket parti det handlade om.

Nu kommer signaler från ”markplan” som talar ett annat språk. I Luleå ska till exempel kommunfullmäktige i nästa vecka ta beslut om hur man ska spara runt en halv miljard kronor under de närmaste tre åren. Och ett av de områden det handlar om är att skära ner på kostnaderna inom äldreomsorgen…

– Vi vet att det finns områden där vi ligger högt i kostnader, som förskolan och äldreboendena. Vi kommer att nöta på och effektivisera. Vi måste få ned kostnaderna för att få en starkare ekonomi för tillväxt. Det är ett av våra fyra utvecklingsområden, säger kommunalrådet Niklas Nordström till SVT Norrbotten.

Lugna tonår en bra början

Forskning om att bli gammal pågår lite här och var i världen, något som vi på Nyfikengrå gärna rapporterar om.

I dag har vi hittat en artikel i tidskriften Journal of Epidemiology & Community Health där man berättar om vilken människotyp som har bäst förutsättningar att leva länge.

Och resultatet är lätt överraskande:

Är man en lugn och späd person under sina tonår har man större chans att leva länge, och motsatsen gäller den som är hetsig och impulsiv.

Forskningsstudien har pågått i hela 48 år, och det man lyfter fram som väsentligt är vikten av gammeldags värderingar, liksom ett lugnt och empatiskt temperament under tonåren. Det ger en klart minskad risk för en för tidig död.

Den som är lugn klarar nämligen enligt forskarna bättre av att leva hälsosamt. Dessutom minskar det sannolikheten för att man i vuxen ålder skiljer sig, även det en viktig faktor.

Generna styr inte längden på livet

En annan forskningsrapport handlar om arvets inflytande på livslängden.

En grupp forskare från amerikanska Calico Life Sciences, som är en del av US ageing research, har studerat sambandet mellan släktled och livslängd tillsammans med släktforskningssajten Ancestry.

Resultatet är även här lätt förvånande:

Det visar sig att de sociala faktorerna är avgörande för hur länge man kan förvänta sig att leva.

Studien som nyligen publicerats i tidskriften Genetics bygger på släktträd från över 400 miljoner människor och visar att den roll generna spelar är mindre väsentlig än man tidigare trott.

– Det här gör uppgiften ännu svårare att identifierna vad i generna som styr livet, menar den ansvarige forskaren Graham Ruby.

Fortsättning lär följa.

Kan en mask göra underverk?

En pytteliten genomskinlig mask kan mycket väl bli nyckeln till kunskapen om hur sjukdomar ska förhindras i hög ålder.

Det är brittiska forskare vid Nottingham University som med pengar från staten ska göra försök med att få en millimeter lång mask som heter c-elegans att sakta ner muskelförtviningen och bättra på cellernas ”batterier” hos äldre personer.

Skulle detta lyckas återkommer vi med besked!

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren